Aromatyczna pomidorowa
Zapraszamy na smakową podróż do aromatycznej krainy pomidorowej. Ten przepis łączy w sobie pasję i miłość autora, Piotra Zielińskiego, do gotowania z odkrywaniem niezapomnianych smaków. Inspirację do stworzenia tej wyjątkowej zupy znalazł w podróżach, gdzie zgłębiał tajemnice kulinarnych tradycji różnych regionów. Aromatyczne zioła, soczyste pomidory i wyraziste przyprawy to nasz bilet w jedną stronę do świata niezwykłych smaków. Przygotujcie swoje kuchenne narzędzia i gotowi? Start! Przeżyjmy razem kulinarne przygody, gdzie ta zupa pomidorowa stanie się nowym rozdziałem w naszej smakowej historii.
admin
Składniki:
- słoik pomidorów w zalewie 1,5 l
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 2 łyżeczki cukru
- 2 kostki rosołowe
- 1 litr wody razem z zalewą ze słoika
- 2 ząbki czosnku
- pieprz mielony
- zioła z zalewy
- makaron świderki razowy
- śmietana kwaśna 18%
Aromatyczna zupa pomidorowa – jak zrobić?
- Pomidory z zalewy obrać ze skórki i włożyć do garnka razem z zalewą i woda aby w sumie było 1 litr płynu. Do garnka włożyć także zioła z zalewy. Wszystko razem zagotować, pomidory się pięknie rozgotują bez przecierania. Dodać do zupy kostki rosołowe najlepiej wołowe, cukier, pieprz w ziarnkach i szczyptę mielonego. Obrać i włożyć 2 ząbki czosnku. Wszystko razem zagotować.
- W osolonej wodzie ugotować makaron aldente. Zupę podawać z makaronem i kleksem kwaśnej śmietany albo jak ktoś woli dietetycznie to bez śmietany a może z jogurtem greckim.
Aromatyczna pomidorowa – dodatkowe informacje
Jeśli nie macie takich pomidorów a łatwo można je zrobić to można zwykłe pomidory rozgotować, przetrzeć i dodać do zupy więcej ziół.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Aromatyczna nalewka aroniowa
Następny przepis: Aromatyczna zupa piwna