Arbuzowa bukta
Arbuzowa bukta to połączenie soczystego arbuza z delikatnym ciastem, które rozpływa się w ustach. Ta wyjątkowa kompozycja smaków zapewni Wam niezapomnianą podróż po najsubtelniejszych nutek smakowych.
Przygotujcie swoje kuchenne narzędzia, bo ruszamy na kulinarne podboje! Czerpcie radość z gotowania i odkrywania smakowych przygód, które zawarte są w tym przepisie. Arbuzowa bukta to kolejny rozdział w naszej smakowej historii. Poczujcie, jak smak i estetyka łączą się w harmonii, tworząc coś wyjątkowego. To przepis, który podkreśli naszą kreatywność w kuchni i pozwoli nam przeżyć niezapomniane chwile przy stole.
Gotowi? Start! Przygotujcie się na niezwykłe doznania smakowe z arbuzową buktą!
Składniki:
- 3 dekagramy drożdży
- 50 dekagramów mąki
- 1/4 kostki roztopionego masła
- 2 jaja
- 1/3 szklanki cukru pudru
- szklanka letniego mleka
- miód
- garść rodzynek
- barwniki zielony i czerwony
Arbuzowa bukta – jak zrobić?
- Zrobić rozczyn z drożdży, łyżki cukru pudru, mleka i 3 łyżek mąki, odstawić na ok. 15 min.
- Dodać resztę mąki, jaja oraz wystudzone, stopione masło. Wyrobić ciasto na gładko, żeby odchodziło od ręki.
- Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia i wyłożyć dno kawałkiem ciasta zabarwionym zielonym barwnikiem.
- Następnie na to wyłożyć kolejno kawałek ciasta jasnego bez dodatków.
- Na koniec wypełnić środek resztą ciasta zabarwioną na czerwono i wymieszaną z rodzynkami.
- Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20-30 min.
- Piec w temperaturze 175°C przez ok. 25 min.
- Po upieczeniu zdjąć papier jeszcze z ciepłej bukty.
- Kroić po przestudzeniu, polewać miodem i dodać świeże listki mięty.
Przygotuj pyszną arbuzową buktę, zdobioną świeżymi listkami mięty i polewaną miodem. Smacznego!
Arbuzowa bukta – dodatkowe informacje
Zamiast barwników, można dodać rozdrobniony szpinak, a na czerwono soku z buraka. Arbuza można piec w tortownicy lub durszlaku wyłożonym papierem, jeśli nie masz kulistej formy. Równie dobre jest z kremem czekoladowym i bitą śmietaną.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Arancini z kurczakiem
Następny przepis: Arbuzowo- truskawkowy milkshake