Ananas z cukinii

Ananas z cukinii

Zapraszamy Was dzisiaj na kulinarne wyzwanie, które połączy w sobie smakową harmonię oraz niekonwencjonalne połączenie składników. Wśród egzotycznych owoców i pysznych warzyw odnajdziemy nasz bohater – ananas z cukinii. Ten przepis jest owocem pasji autora bloga kulinarnego, Piotra Zielińskiego, który swoją podróżą po różnych kulturach i smakach postanowił podzielić się z Wami. Piotr, zafascynowany kuchnią od najwcześniejszych lat, wprowadza do swoich potraw unikalne aromaty i inspiracje, które samo jedzenie zamieniają w niezapomniane doświadczenie. Przygotujcie się na eksperymentowanie w kuchni oraz odkrywanie nowych smaków. Czas na rozdział z naszej kulinarnej historii- ananas z cukinii!

Składniki:

  • 3 kg cukinii, obranej i pokrojonej w kostkę
  • 1,5 l wody
  • 1 kg cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3-4 goździki
  • 1-2 aromaty ananasowe
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3-4 łyżeczki kwasku cytrynowego

Ananas z cukinii – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wodę zagotować z kwaskiem cytrynowym i gorącą zalać cukinię. Odstawić na 12 godzin. Po tym czasie cukinie odcedzić i odłożyć do miski. Zalewę zagotować z cukrami, kurkumą i goździkami, na koniec dodać aromaty. Cukinię ponownie włożyć do zalewy i gotować ok. 10 minut. Następnie przełożyć do słoików i mocno zakręcić można też ją zapasteryzować.

Ananas z cukinii – dodatkowe informacje

Zamiast kwasku można użyć octu, ale wtedy cukinia nie będzie miała takiego łagodnego smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Anakonda
Następny przepis: Ananas z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode