Ananas z cukinii
Zapraszamy Was dzisiaj na kulinarne wyzwanie, które połączy w sobie smakową harmonię oraz niekonwencjonalne połączenie składników. Wśród egzotycznych owoców i pysznych warzyw odnajdziemy nasz bohater – ananas z cukinii. Ten przepis jest owocem pasji autora bloga kulinarnego, Piotra Zielińskiego, który swoją podróżą po różnych kulturach i smakach postanowił podzielić się z Wami. Piotr, zafascynowany kuchnią od najwcześniejszych lat, wprowadza do swoich potraw unikalne aromaty i inspiracje, które samo jedzenie zamieniają w niezapomniane doświadczenie. Przygotujcie się na eksperymentowanie w kuchni oraz odkrywanie nowych smaków. Czas na rozdział z naszej kulinarnej historii- ananas z cukinii!
admin
Składniki:
- 3 kg cukinii, obranej i pokrojonej w kostkę
- 1,5 l wody
- 1 kg cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3-4 goździki
- 1-2 aromaty ananasowe
- 1 łyżeczka kurkumy
- 3-4 łyżeczki kwasku cytrynowego
Ananas z cukinii – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Cukinię obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wodę zagotować z kwaskiem cytrynowym i gorącą zalać cukinię. Odstawić na 12 godzin. Po tym czasie cukinie odcedzić i odłożyć do miski. Zalewę zagotować z cukrami, kurkumą i goździkami, na koniec dodać aromaty. Cukinię ponownie włożyć do zalewy i gotować ok. 10 minut. Następnie przełożyć do słoików i mocno zakręcić można też ją zapasteryzować.
Ananas z cukinii – dodatkowe informacje
Zamiast kwasku można użyć octu, ale wtedy cukinia nie będzie miała takiego łagodnego smaku.