Anakonda

Anakonda

Witajcie w kulinarnej podróży! Dziś przygotujecie się na prawdziwy eksperyment smakowy, który uczyni Wasze podniebienie gotowym na niezapomniane doznania. Przedstawiam Wam przepis na „Anakondę”. Ta wyjątkowa potrawa jest owocem pasji autora tego bloga, który nieustannie poszukuje nowych smaków i inspiracji. Zapraszam Was do zanurzenia się w kulinarną opowieść, gdzie posmakujecie subtelnego połączenia egzotycznych smaków i lokalnych tradycji. Przygotujcie swoje kuchenne narzędzia, bo ta podróż przez zmysłowy świat kulinariów właśnie się rozpoczyna. Czerpcie radość z eksperymentowania w kuchni, odkrywajcie nieznane smaki i twórzcie unikalne chwile przy stole. Anakonda czeka na Wasze podniebienie!

Składniki:

  • 100 gramów gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • Niepełna szklanka mąki pszennej lub kukurydzianej/można pół tego bułką tartą zastąpić
  • Pół szklanki cukru
  • Ponad pół szklanki oleju lub 3 łyżki masła
  • Płaska łyżeczka sody
  • Ew. cynamon
  • Cukier puder
  • 8 kiwi

Anakonda – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzeć czekoladę w oddzielnym naczyniu. W większej misce ubić 2 jajka. Do jajek dodać mąkę i cukier, a następnie wymieszać.
  2. Nastawić piekarnik na 160 stopni. Do masy ciasta dodać olej, czekoladę i ewentualnie cynamon. Dodać również 1 jajko, aby masa stała się bardziej rzadka. Wymieszać i dodać sodę, po czym szybko wymieszać.
  3. Przelać masę do foremki z otworem i wstawić do rozgrzanego piekarnika na godzinę.
  4. Po ostygnięciu ciasta wyjąć je z foremki i posypać wierzch cukrem pudrem.
  5. Przed podaniem pokroić 4 kiwi w cienkie plasterki i ułożyć na wierzchu ciasta. Następnie 4 kiwi pokroić wzdłuż na skrzydełka i ułożyć dekoracyjnie wokół ciasta.

Anakonda – dodatkowe informacje

Fajne w tym przepisie jest to, że można przygotować go partiami i w sumie bez pośpiechu, oddzielnie potarkować czekoladę, na małych łezkach, ubić jaja w wolnym czasie, nie natłuszczać dodatkowo blachy do pieczenia. I to, że składniki można wymieniać na dostępne akurat, olej na masło, mąkę uzupełniać bułką tartą. Mamy sporo witaminy C.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Amur w galarecie
Następny przepis: Ananas z cukinii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode