Amur w galarecie
Zapraszamy na kulinarne odliczanie! Dzisiaj pokażemy Wam przepis na niezwykłe danie – Amur w galarecie. To połączenie wyjątkowej pasji autora bloga kulinarnego, Piotra Zielińskiego, i jego nieustannych poszukiwań nowych smaków. Wychodząc od fascynacji sztuką gotowania i odkrywaniem kulinarnego dziedzictwa różnych zakątków świata, Piotr podzielił się swoimi kulinarymi historiami na tym blogu. Teraz przygotujcie swoje kuchenne narzędzia, bo w tym przepisie spotkacie rarytas – amura, który zanurzony w delikatnej galaretce dostarczy Wam niezapomnianych doznań smakowych. Przekonajcie się sami, jak jedzenie może być wyjątkową podróżą pełną smakowych przygód. Czerpcie radość z gotowania i odkrywania nowych smaków, bo te kulinarne rozdziały w naszej smakowej historii czekają na Was!
admin
Składniki:
- 4 kawałki ryby, na przykład amur
- włoszczyzna (marchewka, seler, natka pietruszki, por)
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- koperek do dekoracji
- 1 kostka rosołowa warzywna
- sól
- żelatyna
- 1 litr wody
- Amur w galarecie – jak zrobić?
- Sposób przygotowania:
- Włoszczyznę myjemy, obieramy i wkładamy do garnka, dodaj ziele angielskie i lisic laurowy.
- Wkładamy kawałki ryby i zalewamy zimną wodą. Solimy i dodajemy kostkę rosołową warzywną. Gotujemy na małym ogniu przez 25-30 minut od zagotowania.
- Wyjmij delikatnie mięso, wywar przecedź.
- Na półmisek delikatnie połóż ugotowane kawałki ryby, udekoruj marchewką i koperkiem.
- Przecedzony wywar zagotuj. W szklance rozpuszczamy żelatynę w odrobinie gorącego wywaru, dobrze mieszamy, dodajemy do reszty wywaru. Żelatynę rozpuszczamy w proporcji 0,5 litra płynu i 3 łyżeczki żelatyny. Wywarem z żelatyną zalej powoli rybę na półmisku.
- Wstaw do lodówki na kilka godzin, aż do stężenia.
Sposób przygotowania Amuru w galarecie.
Amur w galarecie – dodatkowe informacje
Żelatynę zawsze rozpuszczamy w proporcji 0,5 litra płynu i 3 łyżeczki żelatyny.