AMONIACZKI BABCI JADZI

AMONIACZKI BABCI JADZI

Przedstawiamy przepis na wyjątkowe ciastka amoniaczki z maszynki, które zapewnią niepowtarzalny smak i teksturę. To prawdziwa perełka kulinarna autorstwa Piotra Zielińskiego, pasjonata gotowania i podróżnika kulinarnej mapy świata. Jego wieloletnie doświadczenia z kuchnią oraz tajniki zdobyte w różnych zakątkach globu sprawiają, że każde danie jest unikalną opowieścią smaku. Stęsknieni za kulinarnymi przygodami i poszukiwaniem nowych smaków? Przygotujcie swoje kuchenne narzędzia, bo z Piotrem Zielińskim ruszamy na epicką kulinarą ekspedycję, a te amoniaczki z maszynki to tylko pierwszy krok w tej smakowej historii. Gotowi? Start!

Składniki:

  • AMONIACZKI
  • 1kg mąki
  • 200 g masła
  • 200 g margaryny (jeśli nie mamy dodać więcej masła)
  • 1 szklanka cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/2 szklanki mleka
  • całe opakowanie amoniaku 50 g
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • aromat śmietankowy(kilka kropel)

Amoniaczki babci Jadzi – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

1. Mąkę posiekać z tłuszczem.
Amoniak rozpuścić w mleku z jedną łyżeczką cukru i odstawić na 30 min.
Jaja roztrzepać z cukrem i śmietaną.
Zagnieść ciasto, wyrabiając kilka minut.
Gotowe ciasto odstawić na 20 min.
Ciastka najlepiej przekręcić przez maszynkę.
Przed ułożeniem na blachę każde ciastko umoczyć w cukrze.
Piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.

AMONIACZKI BABCI JADZI – dodatkowe informacje

Jeśli ciasto jest delikatnie za rzadkie, dodaj mąki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: amerykańskie pancakes
Następny przepis: Amoniakowiec przekładany serem smażonym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode