Amerykanskie Brownies
Amerykańskie Brownies to pyszne i aromatyczne ciasto czekoladowe, które rozpływa się w ustach. Przepis pochodzi od Piotra Zielińskiego, twórcy tego bloga kulinarnego, który w swej pasji do gotowania odkrył również tajniki miejscowych kuchni świata. W każdym daniu, które tworzy, splata się pasja i miłość do kulinarnej sztuki. Przygotujcie swoje kuchenne narzędzia i gotowi? Start! Wyruszamy na kulinarne podboje, gdzie Amerykańskie Brownies stanie się kolejnym rozdziałem w naszej smakowej historii. Spróbujcie tego niezwykle apetycznego przysmaku i zasmakujcie Ameryki w swoim własnym domu.
admin
Składniki:
- 150g masła
- 275g mielonego cukru
- 75g zwykłej mąki pszennej
- 3 jajka
- 50g kakao
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ok. 50ml mleka
- 200g ciemnej czekolady
Amerykańskie brownies – jak zrobić?
- Do rondla wrzucamy cukier, mleko, kakao, masło i wstawiamy na gaz. Mieszamy na bardzo małym ogniu, aż cała masa się połączy, a masło rozpuści.
- Kiedy masa się rozpuści i połączy, dodajemy wanilię oraz czekoladę. Wyłączamy gaz i mieszamy, aż czekolada się rozpuści w ciepłej masie. Odstawiamy na 5 minut do przestygnięcia.
- Po przestygnięciu dodajemy jajka, po jednym, i mieszamy dobrze pomiędzy dodaniem kolejnego jajka. Kiedy dodamy wszystkie, masa jest gotowa.
- Wykładamy ją do dobrze wysmarowanej masłem formy, wyłożonej na spodzie papierem. Masa jest bardzo gęsta, więc proszę się nie obawiać. Trzeba ją dobrze rozsmarować. Moja forma ma około 25 na 25 cm i wychodzi z niej 9 dużych kawałków brownie. Ale kwadraty można przekroić na trójkąty po przekątnej jako mniejszy kawałek i wyjdzie wtedy 18.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C termoobiegu i pieczemy około 30 minut lub do momentu, kiedy tylko masa się zetnie i będzie zwarta. Wtedy wyciągamy i dajemy wystygnąć w blaszce. Po wystygnięciu wyciągamy, kroimy ostrym nożem i dekorujemy cukrem pudrem.
Sposób przygotowania amerykańskiego brownie.
Amerykańskie Brownies – dodatkowe informacje
Ważne jest, by nie kroić amerykańskich brownies na ciepło. Wtedy źle się kroją i trochę się strzępią. Aby uzyskać ładne, kwadratowe kawałki, musimy poczekać, aż całość wystygnie, i dopiero wtedy pokroić zwarty dysk na kawałki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Amerykański klasyk: macaroni & cheese.
Następny przepis: Amerykańskie naleśniki - Pancakes