3 bit z morelami i galaretką morelową
Składniki:
- 1 cienki biszkopt z 3 jajek lub biszkopty(mogą też być herbatniki)
Masa budyniowa:
- 1/2 litr mleka
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 margarynalub masło
- 2 paczki duże herbatników kakaowych
- 1 masa kajmakowa o smaku kakao
Masa ze śnieżką:
- 1 „śnieżka”
- 1 galaretka morelowa
- 3/4 szkl. mleka
Na wierzch:
- 2 galaretki morelowe
- 1 słoik moreli
3 bit z morelami i galaretką morelową – jak zrobić?
- Masa budyniowa:
Zagotować 1i1/2 szkl. mleka. W 1/2 szkl. mleka rozmieszać żółtka, budynie i cukier, wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Do gorącego budyniu(ściągnąć z ognia) wsypać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać z budyniem. Wystudzić. Utrzeć masło na puch i dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu ciągle ucierając. - Masa ze śnieżką:
Rozpuścić galaretkę w 3/4 szkl. gorącej wody. Pozostawić do stężenia. W zimnym mleku rozmieszać śnieżkę i ubijać ok. 3-4 min.na sztywno. Następnie wlewać powoli tężejącą galaretkę ubić. - Morele osączyć z zalewy,pokroić w kostkę.Galaretki rozpuścić w 3 szkl. gorącej wody. Pozostawić do stężenia.
- Biszkopt lekko skropić ponczem z osłodzonej herbaty z sokiem z cytryny.
- Składanie placka:
- Na spód dajemy biszkopt-masa budyniowa-ułożone herbatniki-masa kajmakowa -ułożone herbatniki-masa ze śnieżką
- gdy dobrze stężeje dajemy na nią pokrojone morele – tężejąca galaretka morelowa.
- Placka wkładamy do lodówki na parę godzin by dobrze stężał.
3 bit z morelami i galaretką morelową – dodatkowe informacje
Możemy użyć herbatników zwykłych bez kakao. Zamiast moreli możemy użyć np. brzoskwiń z puszki i galaretek o smaku brzoskwiniowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bananowe pancakes
Następny przepis: 30 MINUTOWY A'LA BIGOS!!!