3 bit z morelami i galaretką morelową

3 bit z morelami i galaretką morelową

Składniki:

  • 1 cienki biszkopt z 3 jajek lub biszkopty(mogą też być herbatniki)

Masa budyniowa:

  • 1/2 litr mleka
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 margarynalub masło
  • 2 paczki duże herbatników kakaowych
  • 1 masa kajmakowa o smaku kakao

Masa ze śnieżką:

  • 1 „śnieżka”
  • 1 galaretka morelowa
  • 3/4 szkl. mleka

Na wierzch:

  • 2 galaretki morelowe
  • 1 słoik moreli

3 bit z morelami i galaretką morelową – jak zrobić?

  1. Masa budyniowa:
    Zagotować 1i1/2 szkl. mleka. W 1/2 szkl. mleka rozmieszać żółtka, budynie i cukier, wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Do gorącego budyniu(ściągnąć z ognia) wsypać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać z budyniem. Wystudzić. Utrzeć masło na puch i dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu ciągle ucierając.
  2. Masa ze śnieżką:
    Rozpuścić galaretkę w 3/4 szkl. gorącej wody. Pozostawić do stężenia. W zimnym mleku rozmieszać śnieżkę i ubijać ok. 3-4 min.na sztywno. Następnie wlewać powoli tężejącą galaretkę ubić.
  3. Morele osączyć z zalewy,pokroić w kostkę.Galaretki rozpuścić w 3 szkl. gorącej wody. Pozostawić do stężenia.
  4. Biszkopt lekko skropić ponczem z osłodzonej herbaty z sokiem z cytryny.
  5. Składanie placka:
    1. Na spód dajemy biszkopt-masa budyniowa-ułożone herbatniki-masa kajmakowa -ułożone herbatniki-masa ze śnieżką
    2. gdy dobrze stężeje dajemy na nią pokrojone morele – tężejąca galaretka morelowa.
    3. Placka wkładamy do lodówki na parę godzin by dobrze stężał.

3 bit z morelami i galaretką morelową – dodatkowe informacje

Możemy użyć herbatników zwykłych bez kakao. Zamiast moreli możemy użyć np. brzoskwiń z puszki i galaretek o smaku brzoskwiniowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bananowe pancakes
Następny przepis: 30 MINUTOWY A'LA BIGOS!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode