share

Przepis na rosoł z złocistym kolorem – klucz znajduje się w dodatku!

by

Rosół wyszedł smaczny, ale ma blady kolor? Można go jeszcze uratować. Koniecznie poznajcie ten trik. Gdy gotujecie rosół na pewno zależy wam na tym, by wyszedł smaczny i aromatyczny. Część osób ceni też sobie bardzo wizualny aspekt tego dania i starają się, by kolor rosołu był doskonale złocisty. Czy wiecie co zrobić, by wyciągnąć tę idealną barwę z wywaru? Przyda się wam ten prosty trik, dzięki któremu kolor rosołu będzie idealny.

Sposób na złoty kolor rosołu

Podstawą dobrego rosołu, który zarówno dobrze wygląda, jak i smakuje, jest mięso. Jeśli gotujecie tę zupę głównie na kurczaku, jej kolor może wyjść blady. Zamiast kurczaka użyjcie mięsa z kury – to zagwarantuje ładną barwę i smak. Możecie też dodać mięso wołowe, a najlepiej szponder, łatę lub ogon.

Co jednak w sytuacji, gdy rosół już jest ugotowany? Można go uratować dodając do niego szczyptę kurkumy, która nada zupie żółtego koloru. Sprawdzi się też curry, jednak uważajcie, by nie przesadzić – to silna przyprawa, która może łatwo zdominować smak całego dania. Niektórzy do barwienia rosołu używają także karmelu.

Bezpieczniejszą opcją na ratowanie koloru zupy jest dodanie do niego… kawałeczka buraka. To warzywo gotowane w rosole sprawi, że jego barwa będzie głębsza i bardziej wyrazista.

Jak wykorzystać rosół w kuchni?

Mało kto gotuje rosół w małym garnku. Tę zupę przyrządza się w dużym naczyniu, ze względu na ilość składników gwarantujących jej doskonały smak. Z tego powodu rosół wystarcza na co najmniej dwa, a nawet trzy dni. Aby się nie zmarnował, warto wykorzystać go do zrobienia innych dań, które smakują doskonale gotowane na rosole. Na przykład:

  • zupa pomidorowa
  • zupa pieczarkowa
  • zupa ogórkowa
  • łazanki
  • gulasz

Ostatecznie rosół możecie też zamrozić i wykorzystać go przy innej okazji. Nie zapomnijcie o mięsie i warzywach z rosołu! Kawałki kurczaka i wołowiny doskonale sprawdzą się jako farsz do pierogów, a z warzyw zrobicie pyszną sałatkę jarzynową. Tylko ta przygotowana z warzyw z rosołu ma najlepszy smak.

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode