share

Przepis na pyszne i szybkie gołąbki – układanie i zapiekanie składników zamiast zawijania daje doskonałe rezultaty bez nadmiernego wysiłku.

by




Przeredagowany tekst

Nie ryż i nie mięso. Zapomniane gołąbki kresowe kryją sycący farsz, zdecydowanie lepszy

Gołąbki to dość pracochłonne danie. Jeśli macie apetyt na gołąbki, ale niekoniecznie ochotę na zwijanie osobno kilkudziesięciu sztuk, przychodzę na ratunek. Sprawdźcie moje gołąbkowe inspiracje. Forma będzie nieco inna, ale to, co najważniejsze, czyli smak, ten sam. Pracujcie w kuchni sprytnie, a nie ciężko.

Zamiast klasycznych gołąbków możecie przygotować gołąbki na opak. Potraktujcie mięso-kapuścianą, drobno poszatkowaną masę jak większe klopsiki – uformujcie je i uduście na patelni z sosem lub upieczcie w naczyniu żaroodpornym. Będą smakować podobnie jak klasyczne gołąbki – odpadnie wam jednak połowa pracy.

Innym doskonałym przepisem będą gołąbki z cukinii. Takie gołąbki bez zawijania, po zapieczeniu pod kołderką z sera, również będą przypominać tradycyjną wersję w smaku. I podobnie, jak w pierwszej wersji, obejdzie się bez bałaganu i godzin spędzonych w kuchni.

Trzecią opcją jest zapiekanka z białej kapusty i mięsa mielonego. Jej przygotowanie do pewnego momentu wygląda tak samo, jak gołąbków. Gdy już przygotujecie poszczególne warstwy, wystarczy je ułożyć i całość wstawić do pieca na ok. 1 godzinę. Następnego dnia taka zapiekanka będzie jeszcze lepsza niż pierwszego.

Zapiekanka z kapusty i mięsa mielonego – przepis

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty (1 niewielka główka)
  • 800 g wieprzowo-wołowego mięsa mielonego
  • 3 średnie cebule
  • 500 g ziemniaków
  • 5 jajek
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 120 ml mleka
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Obierzcie kapustę z górnych liści. Włóżcie ją do garnka z wrzątkiem i parzcie, aż liście zaczną się oddzielać (ok. 10 minut). Wyjmijcie, podzielcie główkę na liście, z liści usuńcie twarde nerwy. Odłóżcie liście na bok. Podzielcie je na 3 równe części.
  2. Pokrójcie cebulę w drobną kostkę i przesmażcie ją, aż się zeszkli. Dodajcie do cebuli mięso mielone i smażcie do miękkości.
  3. Ziemniaki zetrzyjcie na grubych oczkach tarki prosto na patelnię ze smażącą się cebulą i mięsem. Doprawcie solą i pieprzem, wymieszajcie. Podzielcie gotową masę na 2 równe części.
  4. W miseczce rozkłóćcie jajka z mlekiem.
  5. Liśćmi kapusty wyłóżcie dokładnie dno naczynia żaroodpornego. Następnie wyłóżcie na to warstwę mięsa z cebulą i ziemniakami i zalejcie jajkami z dodatkiem mleka. Obłóżcie kolejną warstwą liści i wyłóżcie kolejną warstwę mięsnego farszu. Na wierzchu ułóżcie 3. warstwę liści kapusty i rozlejcie na niej równą warstwą śmietanę.
  6. Pieczcie w piekarniku w temp. 180 st. C. przez ok. 50 minut, aż kapusta na wierzchu się zrumieni.

Z czym podawać zapiekankę z białej kapusty i mięsa mielonego?

Ziemniaki są już w środku, dlatego nie musicie już podawać ich obok. Ryż nie będzie tu raczej pasował. Zapiekanka z kapusty z mięsem mielonym będzie bardzo smaczna z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Możecie go odrobinę podrasować sosem sojowym, który, oprócz tego, że jest słony, ma naturalnie „grzybowy” smak. Zapiekankę z kapusty i mięsa mielonego możecie też serwować z sosem koperkowym – koperek tworzy z kapustą duet doskonały. Odświeży on również smak całego dania. Obok dania na talerzu może pojawić się również surówka z marchewki i pora. One również zadziałają w podobny sposób.


Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode