share

Przepis na hiszpański chłodnik gazpacho

by




Gazpacho – hiszpański chłodnik z pomidorów

Jeśli lubicie zupy na zimno, a chłodnik litewski już się znudził, koniecznie wypróbujcie gazpacho. Zupa z pomidorów z dodatkiem pokrojonych w kosteczkę warzyw to idealne danie na upalny dzień.

Gazpacho – zupa wywodząca się z Hiszpanii

Gazpacho to hiszpański chłodnik przygotowany z pomidorów, który wywodzi się z regionu Andaluzja. Przepisów na to danie jest wiele, różnią się drobiazgami, ale praktycznie każda rodzina dostosowała recepturę bazową pod własne preferencje.

Co zawiera gazpacho?

Przepis podstawowy na gazpacho składa się z:

  • Kilograma pomidorów
  • Zielonej papryki
  • Pół krótkiego ogórka
  • 100 g cebuli
  • 50 g kromki chleba
  • Ząbka czosnku
  • 3 łyżek oliwy
  • 3 łyżek octu z białego wina

Istnieje wiele dodatkowych składników, które można dodać do gazpacho w zależności od preferencji i smaku.

Jak przygotować gazpacho?

Gazpacho jest bardzo prostym daniem do przygotowania. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórek, następnie pokroić w kostkę. Razem z papryką, ogórkiem, cebulą, czosnkiem oraz chlebem, wszystko należy zmiksować w malakserze. Zupa powinna być gładka, bez większych kawałków warzyw. Jeśli jest zbyt gęsta, można dodać wody, a jeśli zbyt rzadka, zagęścić dodając więcej chleba lub miąższu z pomidorów.

Czym podać gazpacho?

Gazpacho można podawać z różnymi dodatkami, które nadadzą mu ciekawy wygląd i smak. Można posypać zupę świeżymi, posiekanymi ziołami, dodać grzanki z chleba lub pokrojone w kostkę warzywa, takie jak papryka i ogórki. Dodatkowo, warto dodać porządną ilość oliwy i świeżo mielonego czarnego pieprzu.

Jeśli szukasz więcej inspiracji na chłodniki, możesz zobaczyć naszą galerię 31 przepisów na chłodniki.


Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode