Gazpacho – hiszpański chłodnik z pomidorów
Jeśli lubicie zupy na zimno, a chłodnik litewski już się znudził, koniecznie wypróbujcie gazpacho. Zupa z pomidorów z dodatkiem pokrojonych w kosteczkę warzyw to idealne danie na upalny dzień.
Gazpacho – zupa wywodząca się z Hiszpanii
Gazpacho to hiszpański chłodnik przygotowany z pomidorów, który wywodzi się z regionu Andaluzja. Przepisów na to danie jest wiele, różnią się drobiazgami, ale praktycznie każda rodzina dostosowała recepturę bazową pod własne preferencje.
Co zawiera gazpacho?
Przepis podstawowy na gazpacho składa się z:
- Kilograma pomidorów
- Zielonej papryki
- Pół krótkiego ogórka
- 100 g cebuli
- 50 g kromki chleba
- Ząbka czosnku
- 3 łyżek oliwy
- 3 łyżek octu z białego wina
Istnieje wiele dodatkowych składników, które można dodać do gazpacho w zależności od preferencji i smaku.
Jak przygotować gazpacho?
Gazpacho jest bardzo prostym daniem do przygotowania. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórek, następnie pokroić w kostkę. Razem z papryką, ogórkiem, cebulą, czosnkiem oraz chlebem, wszystko należy zmiksować w malakserze. Zupa powinna być gładka, bez większych kawałków warzyw. Jeśli jest zbyt gęsta, można dodać wody, a jeśli zbyt rzadka, zagęścić dodając więcej chleba lub miąższu z pomidorów.
Czym podać gazpacho?
Gazpacho można podawać z różnymi dodatkami, które nadadzą mu ciekawy wygląd i smak. Można posypać zupę świeżymi, posiekanymi ziołami, dodać grzanki z chleba lub pokrojone w kostkę warzywa, takie jak papryka i ogórki. Dodatkowo, warto dodać porządną ilość oliwy i świeżo mielonego czarnego pieprzu.
Jeśli szukasz więcej inspiracji na chłodniki, możesz zobaczyć naszą galerię 31 przepisów na chłodniki.