share

Przepis na domowy sorbet: jak zrobić pyszne lody w własnej kuchni

by

Przygotuj zdrowy sorbet jako domowy deser

Lody domowe to zawsze doskonały deser, pasujący np. do domowych ciast. Ale jak sprawić, żeby lody były zarazem zdrowe, dietetyczne i nadal pyszne? Nasze lody domowe muszą zmienić się w sorbet!

Lody domowe – przepis na sorbet

Sorbety mają w sobie co najmniej 25 proc. owoców – dlatego są dużo zdrowsze niż zwykłe lody (nawet jeśli są to lody domowe, robione bez konserwantów). Jeśli lubimy lody i mamy ochotę robić je częściej, warto zainwestować w odpowiedni sprzęt. Na rynku znajdują się specjalne miksery do lodów, niektóre nawet z własnym systemem zamrażania (same mrożą miksowane lody). Bez miksera sorbet przygotowuje się dłużej, ale nie ma to wpływu na jego znakomity smak.

Czy to robione w mikserze, czy w maszynce, lody domowe – również pod postacią sorbetu – wymagają stabilizatora, który zapewni im odpowiednią konsystencję. Co to jest stabilizator do lodów i jak go zrobić?

Stabilizator do lodów to np.:

  • łyżeczka mąki kukurydzianej, krochmalu lub bitej śmietany dodana do lodów na koniec miksowania,
  • glukoza, miód albo syrop ryżowy dodane przed zamrożeniem,
  • białka z dwóch jaj: najpierw dodajemy jedno, mieszamy, dodajemy drugie.

A skoro już wiemy, że nasze lody domowe nie rozpłyną się, możemy wrócić do przepisu na sorbet. Do tego, by przygotować najlepszy sorbet, potrzebne nam są świeże owoce. Na sorbet nadają się właściwie wszystkie rodzaje owoców, ważne jest jedynie, by zachować odpowiednie proporcje między wodą a owocami (np. sorbet arbuzowy nie wymaga tyle wody, co sorbet bananowy). Sorbety można przygotowywać też z warzyw, tworząc interesujące, wytrawne kompozycje smakowe. Najpopularniejsze sorbety to: sorbet z truskawek, sorbet malinowy, sorbet cytrynowy, sorbet arbuzowy, sorbet pomarańczowy, sorbet ananasowy, sorbet z mango, sorbet z kiwi.

Lody domowe – sorbet truskawkowy

Składniki:

  • truskawki: 0.5 kilograma
  • sok z cytryny: 4 łyżki
  • cukier: 3 łyżki

Truskawki opłukać i dokładnie osączyć. Oberwać szypułki, a owoce pokroić na ćwiartki, wlać 1/3 sok cytrynowy i zasypać cukrem. Odstawić na 30 min. aż puszczą sok a następnie wstawić do zamrażalnika na 2-3 godziny. Kiedy będą prawie zamrożone zmiksować blenderem na gładką masę. Sorbet truskawkowy przełożyć do zamykanego szczelnie pojemnika i wstawić z powrotem do zamrażarki na 3-6 godzin. Nakładać zwykłą łyżką albo łyżką do lodów, podawać w miseczkach lub pucharkach.

Inne przepisy na lody domowe:

Głodny przepisów? Zobacz naszą galerię, w której znajdziesz 13 przepisów na sorbet, galerię, w której królują pomysły na domowe lody oraz zestawienie z 16 przepisami na lody domowe na patyku.

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode