share

Przepis kiszenia ogórków mojej prababci sprzed 100 lat – bezbłędny i przewidujący wszystko.

by

\
\
\
\Ogórki kiszone – przepis ze strychu
\
\

\

Kiszone ogórki już nigdy nie będą puste w środku. Wystarczy trzymać się 2 zasad

\

Ogórki kiszone – przepis ze strychu

\

Składniki:

\

    \

  • 2 kg średnich ogórków gruntowych
  • \

  • 4 łyżki soli niejodowanej
  • \

  • 2 litry wody
  • \

  • 2 niewielkie korzenie chrzanu
  • \

  • liście dębu, wiśni lub porzeczki
  • \

  • kilka ziaren gorczycy
  • \

  • kilka ziaren pieprzu
  • \

  • baldachy kopru
  • \

  • ząbki czosnku
  • \

\

Sposób przygotowania:

\

    \

  1. Wyszorujcie ogórki, zalejcie zimną wodą i odstawcie na godzinę.
  2. \

  3. Do wyparzonych słoików włóżcie wybrane liście. Dodajcie też lekko rozgniecione ząbki czosnku, gorczycę, pieprz, baldachy kopru i kawałki chrzanu.
  4. \

  5. Przygotujcie solankę, zalejcie ogórki i zakręćcie.
  6. \

  7. Przenieście w ciemne miejsce – do szafki, spiżarni lub piwniczki i kiście przez tydzień. Po 7 dniach będą gotowe.
  8. \

[ Komunikat: kliknij tutaj prawym przyciskiem myszki, jeśli chcesz usunąć promowany tekst ]

\

Nie macie korzenia chrzanu? Wrzućcie tę przyprawę do słoika, a ogórki kiszone wyjdą równie chrupkie i jędrne

[ Komunikat: kliknij tutaj prawym przyciskiem myszki, jeśli chcesz usunąć promowany tekst ]

\
\

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode