\
\
\
\
\
\
\
Kiszone ogórki już nigdy nie będą puste w środku. Wystarczy trzymać się 2 zasad
\
Ogórki kiszone – przepis ze strychu
\
Składniki:
\
-
\
- 2 kg średnich ogórków gruntowych
- 4 łyżki soli niejodowanej
- 2 litry wody
- 2 niewielkie korzenie chrzanu
- liście dębu, wiśni lub porzeczki
- kilka ziaren gorczycy
- kilka ziaren pieprzu
- baldachy kopru
- ząbki czosnku
\
\
\
\
\
\
\
\
\
\
Sposób przygotowania:
\
-
\
- Wyszorujcie ogórki, zalejcie zimną wodą i odstawcie na godzinę.
- Do wyparzonych słoików włóżcie wybrane liście. Dodajcie też lekko rozgniecione ząbki czosnku, gorczycę, pieprz, baldachy kopru i kawałki chrzanu.
- Przygotujcie solankę, zalejcie ogórki i zakręćcie.
- Przenieście w ciemne miejsce – do szafki, spiżarni lub piwniczki i kiście przez tydzień. Po 7 dniach będą gotowe.
\
\
\
\
[ Komunikat: kliknij tutaj prawym przyciskiem myszki, jeśli chcesz usunąć promowany tekst ]
\
Nie macie korzenia chrzanu? Wrzućcie tę przyprawę do słoika, a ogórki kiszone wyjdą równie chrupkie i jędrne
[ Komunikat: kliknij tutaj prawym przyciskiem myszki, jeśli chcesz usunąć promowany tekst ]
\
\