share

Przemijcie z wylewaniem i przygotujcie wysoki, obłędnie piankowy biszkopt bez jajek.

by




Marzy wam się idealnie puszysty, sprężysty, wyrośnięty biszkopt-pianka? To baza do najlepszych tortów i innych ciast. Czy to możliwe, aby zrobić go bez jajek? Sprawdźcie, a na pewno się nie zawiedziecie. Na dodatek upieczecie go, wykorzystując coś, co zwykle wylewane jest do zlewu.

Dobrze napowietrzone ciasto to sekret każdego udanego biszkoptu. Z reguły zapewnia to perfekcyjnie na sztywno ubita piana z białek. Przesiana mąka wraz z proszkiem budyniowym czy mąką ziemniaczaną to kolejny klucz, który zapewnia udany wypiek. Wszystkie te składniki są gwarancją tego, że w cieście nie pojawi się sztywny i zbity zakalec. Jak zatem zrobić udany biszkopt bez jajek? Jeden z powszechniejszych składników kuchni wegańskiej zapewnia podobny efekt do tego, który zyskujecie podczas pieczenia tradycyjnego biszkoptu. Chodzi o aquafabę, czyli wodę po ciecierzycy w puszce. Przekonajcie się sami, jak użyć tego produktu krok po kroku.

Jak zrobić puszysty biszkopt bez jajek?

Składniki:

  • 80 ml aquafaby,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny,
  • 100 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta kurkumy.

Przygotowanie:

  1. Aquafabę, czyli wodę odsączoną z cieciorki z puszki, włóżcie przynajmniej na godzinę do lodówki.
  2. Po tym czasie przelejcie do miksera wraz z octem i cukrem wanilinowym i cukrem pudrem.
  3. Mieszajcie przez około 8 minut do uzyskania gęstej i szklistej piany.
  4. Przesiejcie mąkę ziemniaczaną i pszenną wraz z sodą oczyszczoną.
  5. Delikatnie dodajcie do piany i mieszajcie za pomocą szpatułki w jedną stronę.
  6. Wsypcie kurkumę dla poprawy koloru.
  7. Masę przełóżcie do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Pieczcie w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni Celsjusza.
  9. Po około 45 minutach biszkopt jest gotowy.
  10. Przed wyciągnięciem sprawdźcie patyczkiem, aby się upewnić, czy jest już upieczony.

Jakie proporcje będą najlepsze, gdy używamy aquafaby zamiast jajek?

Dobrym przelicznikiem są te proporcje:

  • na 1 duże jajko wystarczą 3 łyżki wody z ciecierzycy,
  • na 1 żółtko wystarczy 1 łyżka wody z ciecierzycy.

W ten sposób możecie dostosować każdy przepis, w którym zawarta jest ubita piana z białek. Dzięki temu masa nie będzie zbyt wodnista i zachowacie idealną konsystencję biszkoptów, omletów i innych deserów.


Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode