share

Przed smażeniem kotletów mielonych, zróbcie 1 rzecz, aby uzyskać pulchne i soczyste danie. Często pominięty, ale kluczowy krok dla wielu osób.

by

Zastanawiacie się jak zrobić kotlety mielone, żeby były puszyste? Odpowiedź jest prostsza niż mogłoby się wam wydawać, gdyż rozwiązaniem problemu jest jedna prosta czynność. Dzięki niej to tradycyjne danie już zawsze będzie wychodziło wam idealnie.

Co dodać do kotletów mielonych, żeby były miękkie? Oczywiście niezwykle ważne jest dobrej jakości i mięso oraz aromatyczne przyprawy. Czasem jednak, pomimo najlepszych składników, kotlety wychodzą twarde jak podeszwa. Dlaczego tak się dzieje? Kluczem do sukcesu jest odpowiednia technika przygotowywania, a sekret soczystych kotletów tkwi w jednej prostej czynności, o której wielu z nas zapomina. Zobaczcie, o czym mowa.

Dlaczego kotlet mielony jest twardy?

Twarde kotlety mogą być efektem wielu kuchennych błędów, począwszy od wyboru złego mięsa, poprzez niewłaściwe wyrabianie, aż po nieodpowiednią technikę smażenia. Czego więc powinniśmy unikać, aby danie nie wysychało? Najczęstsze błędy to:

  1. wybór zbyt chudego mięsa
  2. zbyt krótkie wyrabianie mięsa
  3. smażenie na za mocnym ogniu
  4. zbyt długie smażenie

Jak zrobić miękkie i soczyste kotlety mielone?

Aby zrobić soczyste i wilgotne kotlety należy unikać wszystkich powyższych błędów, ale to nie wszystko. Jest jeszcze jeden bardzo prosty trik, który zapewnia idealną strukturę kotletów. Nie wszyscy wiedzą, że przed smażeniem powinniśmy wykonać jeden dodatkowy krok. Wyrobioną i doprawioną mięsną masę należy wstawić do lodówki na 30 minut. Dzięki temu mięso będzie znacznie bardziej pulchne i soczyste.

Zobacz też: Sekret puszystych i delikatnych mielonych. Magda Gessler dodaje do nich 1 nietypowy składnik

Co dodać do kotletów mielonych, żeby były miękkie?

Jeśli zastosujecie powyższy trik, kotlety za każdym razem wyjdą idealne, ale dla maksymalnej soczystości możecie dodać do masy jeszcze pewne składniki, które dodatkowo nawilżą mięso od środka. W ten sposób zadziałają:

  • podsmażone pieczarki
  • starty na tarce surowy ziemniak lub cukinia
  • łyżka śmietany
  • odrobina zimnego bulionu

Koniecznie przetestujcie którąś z powyższych porad, a najlepiej weźcie pod uwagę wszystkie przedstawione wskazówki. Gwarantujemy, że kotlety wyjdą wtedy lepiej niż kiedykolwiek.

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode