Kruszonka – doskonały sposób na szybki deser
Kruszonka to taki przysmak, który jednym kojarzy się z dzieciństwem i ciastem drożdżowym u babci, które było nią obficie i z miłością posypane. A dla innych to po prostu genialny sposób na szybki deser, który nie potrzebuje spodu i udaje się za każdym razem, czyli ulubione owoce zapiekane pod warstwą pokruszonego ciasta (inaczej crumble). Niezależnie od tego, do której grupy należycie, mamy dla was sprawdzone sposoby na przygotowanie przepysznej kruszonki z różnych składników.
Wystarczy znać podstawową zasadę, dotyczącą tego, jakiego typu składniki i w jakiej ilości powinniśmy ze sobą zmieszać, żeby udał nam się deser idealny.
Kruszonka – jakie proporcje składników?
Klasyczna kruszonka składa się z trzech podstawowych składników: mąki, tłuszczu i cukru. Idealnie krucha, delikatna oraz słodka wychodzi wtedy, gdy połączymy je w proporcji 2:1:1, czyli 2 jednostki mąki na 1 jednostkę tłuszczu i 1 cukru. Skąd taka zasada? Zbyt duża ilość mąki powoduje, że całość będzie zbyt sypka i nabierze tekstury piachu. Z kolei za duża ilość masła sprawi, że nasza kruszonka rozmięknie i „rozleje” się podczas pieczenia. Niektórzy twierdzą, że nie da się przesłodzić kruszonki, ale jeśli sypniecie dużo więcej cukru niż w podanej proporcji, w waszym wypieku będzie czuć wyłącznie słodycz, żaden inny smak się nie przebije.
Kruszonka przygotowana zgodnie z regułą 2:1:1 doskonale sprawdzi się do ciast, drożdżowych bułeczek i zapiekanych owoców. To przetestowane kulinarne rozwiązanie, dzięki któremu łatwo można zwiększać ilość przygotowywanej kruszonki, zależnie od potrzeb.
Uniwersalny przepis na perfekcyjną kruszonkę
Jeśli chcecie posypać tradycyjną szarlotkę lub drożdżówkę porcją cudownie pachnącego, rozkruszonego ciasta, powinniście przygotować:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła, margaryny lub oleju
- 100 g cukru pudru
Do ciasta na kruszonkę można dodać szczyptę soli, nie trzeba natomiast, w odróżnieniu od kruchego ciasta, dodawać proszku do pieczenia. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę wystarczy przesiać nad sitkiem do miski, dodać do niej cukier oraz posiekane nożem masło i szybko wyrobić całość, rozcierając palcami. Po chwili nasza masa jest gotowa. Takie podstawowe desery, jak owoce pod kruszonką, zapieka się zwykle w dobrze nagrzanym piekarniku (180-190 st. C) przez ok. 30-40 minut do momentu pięknego zrumienienia kruszonki.
[ Komunikat: kliknij tutaj prawym przyciskiem myszki, jeśli chcesz usunąć promowany tekst ]
Dzięki tej technice kruche ciasto zawsze wychodzi idealne. Tak robiły nasze mamy i babcie
Nietypowe kruszonki – co można do dodać do ciasta?
Żeby nadać naszej kruszonce wyjątkowy aromat i jeszcze bardziej udoskonalić jej smak, można dosypać do masy odrobinę wanilii, kardamonu, cynamonu bądź soli morskiej. Połowę mąki pszennej można też zastąpić innymi zdrowymi dodatkami, np. mielonymi orzechami albo migdałami, wiórkami kokosowymi, zblendowanymi płatkami owsianymi. Sposobem na ciekawą zmianę koloru i dodanie naszemu deserowi bardziej czekoladowego smaku, jest dosypanie do ciasta odrobiny kakao (w proporcji 1 łyżeczka na 200 g mąki). Warto eksperymentować z podstawowym przepisem – część mąki można zastąpić np. dobrej jakości budyniem waniliowym. Kruszonka uda się również z mąki kokosowej lub razowej, a także z pokruszonych na mielonych herbatników. Cukier puder można wymienić na brązowy, trzcinowy albo biały cukier drobny do wypieków, wedle uznania.
Kruszonka – jak przechowywać?
Kruszonkę można łatwo przechowywać. Dlatego nawet, jeśli nie potrzebujemy dużej porcji, warto zrobić za jednym razem trochę więcej tego przysmaku, schować do szczelnego pojemnika i odłożyć do lodówki. Ciasto tak przechowywane należy zużyć w ciągu kilku dni. Kruszonkę można też zamrozić. Po wyjęciu z zamrażarki, nie trzeba jej nawet rozmrażać. Wystarczy zetrzeć ciasto na tarce o dużych oczkach i posypać nim nasz deser.
Kruszonka dodaje wypiekom smaku i charakteru, a także je zdobi. Dzięki właściwym proporcjom składników, wasze kruszonki już zawsze będą zachwycać gości i domowników.