Jak ugotować bób – podpowiadamy!
Krok 1: Przygotowanie
Kiedy kupujemy bób, jest on jeszcze w łupinach. Należy go więc ugotować. Przed gotowaniem należy bób odpowiednio przygotować. Po pierwsze, bób wcześniej należy opłukać, a następnie przelać do garnka i zalać wodą. Do wody możemy dodać cukier oraz sól do połowy gotowania, co wpłynie na walory smakowe tego warzywa. Dodatkowo, możemy dodać ulubione zioła, takie jak liść laurowy czy koperek.
Krok 2: Gotowanie
Ile gotować bób? Te strączki nie muszą gotować się długo. Szczególnie młode boby powinny być gotowe po 15-20 minutach. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i pozwalamy wodzie delikatnie bulgotać. Łupiny w międzyczasie powinny ściemnieć. Możemy wyjąć jedno nasiono, obrać je ze skórki i przetestować. Jeśli jest miękkie, odcedzamy resztę. Jeśli nie przepadamy za specyficznym zapachem tego warzywa, warto gotować go z gałązką koperku.
Krok 3: Obranie i wykorzystanie
Po ugotowaniu, bób należy odcedzić na durszlaku i trochę ostudzić. Następnie można przejść do etapu obierania z łupinek. Najłatwiej jest to zrobić, gdy bób jest jeszcze ciepły. Młody bób nie wymaga obierania, ale ten starszy trzeba pozbawić skórek.
Bób doskonale sprawdza się jako dodatek do sałatek, makaronów oraz jako zamiennik groszku czy fasoli w tradycyjnych daniach. Może posłużyć także jako składnik past, dipów, a nawet zastąpić ziemniaki w kopytkach. Bób jest również dobrym źródłem białka, dlatego warto wykorzystać jego pełen potencjał w letnich przepisach.
Wiedząc już, jak ugotować bób, warto poszukać interesujących przepisów, które wykorzystają to smaczne warzywo.