share

Poradnik: Jak przygotować rozczyn drożdżowy?

by

Podstawą udanej pizzy, pieczywa czy ciast drożdżowy jest właśnie rozczyn ze świeżych drożdży. Wymaga od nas zaangażowania, jednak jego przygotowanie nie zajmie nam więcej niż 30 minut.

Kilka porad:

  1. Drożdże użyte do rozczynu powinny być świeże (sprawdzajmy datę ważności!) Słabe drożdże nie urosną, a co za tym idzie, nasz końcowy wypiek będzie nie udany.
  2. Składniki rozczynu należy odjąć od przepisu na wybrane ciasto.
  3. Jeśli w przepisie nie ma mleka, to w rozczynie zastępujemy je wodą. Tak samo jest w przypadku mąki. Używamy takiej, jaka jest w przepisie.
  4. Woda lub mleko dodane do rozczynu powinno mieć temperaturę pokojową. Zbyt ciepłe zabiję drożdże i rozczyn nie urośnie. Zbyt zimne nie spowoduję lub przedłuży wyrastanie. Odpowiednia temperatura to około 40 st.C.
  5. Żeby rozczyn ładnie wyrósł musi być przygotowywany w ciepłym miejscu, bez przeciągów. Jeśli będzie mu zimno, na pewno nie urośnie.
  6. W każdym przepisie świeże drożdże można zastąpić suchymi. Dajemy ich zawsze dwa razy mniej niż świeżych. Nie trzeba wtedy przygotowywać już rozczynu.

Składniki: (ilość drożdży jest przypadkowa! Należy użyć taką ilość, jaka zawarta jest w przepisie, z którego korzystamy)

  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki mąki
  • 1/4 szkl. letniego mleka
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie: (przedstawione na zdjęciu powyżej)

  1. Drożdże wkruszyć do miski.
  2. Zasypać cukrem.
  3. Zalać mlekiem.
  4. Dobrze wymieszać.
  5. Wsypać przesianą mąkę.
  6. Ponownie wymieszać.
  7. Przykryć ściereczką.
  8. Odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut do momentu „ruszenia” drożdży. Na zdjęciu poniżej przedstawione są kolejne etapy wyrastania rozczynu.

Tak wyrośnięty rozczyn jest gotowy do połączenia go z resztą składników przepisu na ciasto. Powodzenia!

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode