share

Podstawowy przepis na muffinki

by
  • muffinki
  • przepis podstawowy
  • składniki mokre
  • składniki suche
  • uniwersalny
  • babeczki
  • dodatki
  • owoce
  • czekolada
  • kakao
  • orzechy
  • bakalie
  • cynamon
  • skórki z cytrusów
  • wytrawne
  • zioła
  • przyprawy
  • drugie śniadanie
  • pomysły
  • galeria
  • słodkie muffiny

Muffinki przepis podstawowy

Choć szał na muffinki raczej już minął, te babeczki wciąż cieszą się powodzeniem. Jeśli jednak lubimy muffinki przepis podstawowy, który można wykorzystać z różnymi dodatkami, z pewnością się przyda.

Składniki mokre:

  • 60 g roztopionego masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka

Składniki suche:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ten przepis jest uniwersalny – jeśli chcemy, by babeczki były słodkie, dodajemy dodatkowo 130 gram cukru oraz odpowiednie dodatki – owoce, czekoladę, kakao, orzechy, bakalie, cynamon, skórki z cytrusów. Tu ilość kombinacji i połączeń smakowych jest nieskończona!

Natomiast, by stworzyć wytrawne muffinki przepis podstawowy wzbogacamy o zioła i przyprawy, wytrawne dodatki i dużą szczyptę soli oczywiście. Takie babeczki sprawdzą się nie tylko na pikniku czy domowej imprezie, ale i jako pożywne drugie śniadanie.

Zobacz galerię: 22 muffiny z owocami, zainspiruj się pomysłami na muffiny na słono oraz poznaj przepisy na słodkie muffiny.

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode