share

Pięć rozmaitych sposobów na przygotowanie faszerowanych jajek

by

Faszerowane jajka, Święta Wielkanocne, faszerowane jajka klasyczne, jajka, przepis, kuchnia, żółtka, białka, szczypiorek, rzodkiewka, faszerowane jajka z tuńczykiem, przepis, jajka ugotowane, tuńczyk, majonez, oliwa, kapary, suszone pomidory, jajka faszerowane dekorowane rzeżuchą, faszerowane jajka z łososiem, pasta z jajek i łososia, plastry ryby, farsz, koper, faszerowane jajka ze szpinakiem, pomysł, witaminy, zielono-białe jajka, szpinak, majonez, baza, tymianek, czarna oliwka, faszerowane jajka z chrzanem, chrzan, pasta chrzanowa, sos chrzanowy, przepis, jajka faszerowane, koper.

Przeredagowany tekst:

Faszerowane jajka to danie, bez którego Święta Wielkanocne nie istnieją! To właśnie one, podane na różne sposoby, kojarzą nam się ze świątecznym śniadaniem. Zobacz 5 pomysłów na faszerowane jajka.

Faszerowane jajka klasyczne

Ten przepis znają chyba wszyscy, którzy wchodzą do kuchni po więcej niż tylko zagotować wodę na herbatę. Wydrążone żółtka ucieramy z majonezem, łyżką musztardy, solą i pieprzem, odrobiną słodkiej papryki. Farsz przekładamy do białek jaj. Nie zapomnijmy, by nasze faszerowane jajka udekorowane były świeżo posiekanym cienkim szczypiorkiem lub szczypiorkiem i drobno pokrojoną rzodkiewką.

Faszerowane jajka z tuńczykiem

Szybki przepis na niebanalne faszerowane jajka, jeśli nie przepadacie za wędzonym łososiem a wędzoną rybę wolicie na kanapkach pod postacią pasty. 10 ugotowanych na twardo jajek obieramy, kroimy wzdłuż i wyjmujemy żółtka. Miksujemy je w blenderze z puszką tuńczyka w sosie własnym, łyżką oliwy i 2 łyżkami majonezu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Dodajemy łyżkę kaparów, mieszamy i nakładamy do białek. Jeśli nie lubimy kaparów, możemy zamienić je na drobno pokrojone suszone pomidory w oleju. Jajka faszerowane dekorujemy rzeżuchą.

Faszerowane jajka z łososiem

Jajka i łosoś to smakowite i zdrowe połączenie. Warto więc przygotować z nich pastę, której użyjemy, by stworzyć wielkanocne jajka. Żółtka jaj możemy zmiksować z łososiem blenderem lub drobno pokroić plastry ryby i wymieszać je z rozgniecionym widelcem żółtkiem. Nie zapomnijmy o świeżym koperku, który w tym zestawieniu jest obowiązkowym składnikiem. Co więcej plastry wędzonego łososia możemy wykorzystać też, kiedy przygotowujemy klasyczne faszerowane jajka. Ułożony na farszu mały plaster ryby, zwinięty w rulonik, to nie tylko ładna, kolorowa dekoracja, ale i sposób na przełamanie smaku majonezowo-jajecznego farszu.

Faszerowane jajka ze szpinakiem

Ten pomysł na faszerowane jajka to sposób na przemycenie porcji witamin dla niejadków. Zielono-białe jajka z pewnością przyciągną wzrok i uwagę, a może i będą zachętą do posmakowania ich. Szpinak smażymy na oleju z ząbkiem czosnku (może to być świeży lub mrożony szpinak), doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak, żółtka jajek, łyżkę majonezu miksujemy na gładką masę, w razie potrzeby doprawiając solą i pieprzem. Białka nadziewamy farszem, możemy udekorować listkiem bazylii czy gałązką tymianku lub czarną oliwką.

Faszerowane jajka z chrzanem

Chrzan, podobnie jak jajka, to bohater wielkanocnego stołu. Czemu więc nie połączyć tych dwóch składników, tworząc pyszne faszerowane jajka z pastą chrzanową lub sosem chrzanowym? My nie możemy się im oprzeć, dlatego zdradzamy przepis na takie jajka faszerowane. Delikatnie wyjmujemy żółtka z 10 ugotowanych na 2 i przekrojonych na pół jajek. Do żółtek dodajemy 2 łyżeczki chrzanu oraz po łyżeczce majonezu i musztardy. Wszystko miksujemy na gładką pastę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pastę przekładamy do dziurek po żółtku w białkach. Dekorujemy jajka świeżym koperkiem.

Zobacz też nasze galerie:

  • 14 przepisów na jajka faszerowane
  • jajka wielkanocne – 18 przepisów
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode