share

Patent na przygotowanie idealnych naleśników – sprawdź, jak uniknąć nadmiaru tłuszczu!

by
Perfekcyjne naleśniki powinny być cienkie, pulchne i delikatne, a przede wszystkim – nie mogą być zbyt tłuste. Istnieje trik, dzięki któremu usmażycie je na całkowicie suchej patelni. Naleśniki to idealna potrawa na śniadanie, obiad i kolację. Są niezwykle lubiane i popularne, można je jeść do woli, zwłaszcza że ich przygotowanie jest szybkie i proste. Doskonale sprawdzą się zarówno w wersji „na słodko”, jak i tej wytrawnej. Jeśli do ciasta naleśnikowego dodacie jeden składnik, nie będziecie musieli się obawiać, że naleśniki wyjdą tłuste lub pierwszy z nich będzie musiał być wyrzucony do kosza.

Co zrobić, żeby naleśniki nie wyszły tłuste?

Gdy przygotujecie już ciasto na naleśniki, dodajcie do nich odrobinę schłodzonego i stopionego masła, a następnie zmiksujcie, by całość połączyła się w gładką masę. Ten sposób sprawi, że będziecie mogli usmażyć je na suchej patelni, bez dodatku oleju lub masła. Naleśniki wyjdą wtedy też mniej tłuste niż zwykle. Będą miały również ładniejszy kolor, ponieważ dzięki dodatkowi masła nie będą blade. Do tych, które chcecie przyrządzić „na słono”, dodajcie olejuMasło z kolei doskonale sprawdzi się do naleśników w wersji słodkiej.

Jak zrobić idealnie miękkie naleśniki?

Co zrobić, żeby naleśniki były miękkie i puszyste? Wystarczy, że dodacie do nich śmietanę kremówkę, a będą rozpływać się w ustach. Co więcej, jeśli przygotujecie je w taki sposób, pozostaną świeże i delikatne nawet na drugi dzień. Jeśli robicie naleśniki z 0,5 kg mąki, należy dodać do nich 1 szklankę kremówki. Najlepiej wybierzcie tę o zawartości tłuszczu 30% lub 36%. [ Komunikat: kliknij tutaj prawym przyciskiem myszki, jeśli chcesz usunąć promowany tekst ]
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode