share

Pączki – doskonałe propozycje nadzienia. Praktyczne wskazówki dla wszystkich!

by

Czym nadziewać pączki – nadzienie

Pierwsza myśl, która przychodzi do głowy, jako odpowiedź na to pytanie, to oczywiście, co włożyć do środka pączka, by był on przepyszny. Odpowiedzi jest wiele, bo wiele jest pomysłów. Najbardziej klasycznym nadzieniem jest konfitura. Dla wielu jedyna właściwa jest konfitura różana. Z drugiej strony ma ona tylu zwolenników, co i przeciwników. Jeśli więc nie przepadasz za charakterystycznym smakiem róży, wybierz bardziej klasyczną konfiturę truskawkową lub konfiturę malinową.

Jednak konfitura to nie jedyne, czym można nadziewać pączki. Równie popularna, jeśli nawet nie bardziej lubiana, jest marmolada. A to dlatego, że jest ona gęsta i zwarta, łatwo więc umieścić ją w środku pączka.

Innym pomysłem jest oczywiście dżem. Pączki z dżemem truskawkowym to pierwsze, co przychodzi nam do głowy, jeśli myślimy o takim nadzieniu, ale sprawdzi się praktycznie każdy dżem. Pamiętajmy jednak, by wybierać te bardziej gęste, w przeciwnym razie nadzienie wypłynie nam przy pierwszym kęsie. A jeśli to wciąż nie jest to, czego szukasz, wypróbuj pączki z powidłami śliwkowymi.

Powyższe pomysły to jednak dość popularne rozwiązania, jeśli chodzi o to, czym nadziewać pączki. My lubimy eksperymenty i w serwisie znaleźliśmy mniej typowe, ale jakże intrygujące przepisy na nadzienie. I tak miłośnikom czekolady polecamy pączki z czekoladą i pączki z nutellą, a ci, którzy wolą coś bardziej lekkiego i odświeżającego, powinni zajrzeć do przepisu na pączki z nadzieniem cytrynowym. Zaskakujące mogą wydać się pączki z kajmakiem, jednak zapewniamy, że to nadzienie jest przepyszne.

Nie zapomnijmy też o budyniu – coraz bardziej popularnym w cukierniach kremowym nadzieniu, którego smak można dopasować według upodobań. A jeśli smażycie pączki tylko dla dorosłych, pomyślcie o pączkach z adwokatem.

Czym nadziewać pączki – narzędzia

Z pewnością osoby, które nie smażyły nigdy pączków, zastanawiały się, w którym momencie – przed smażeniem czy po, nadzienie pojawia się w środku tych drożdżowych kul. Szkoły są dwie – możemy albo nałożyć nadzienie do środka pączka przed smażeniem lub gdy rumiane pączki stygną. Jak to zrobić?

Nadziewanie pączków przed smażeniem – porcję ciasta lekko spłaszczamy, na sam środek nakładamy łyżeczkę ulubionego nadzienia i dokładnie sklejamy. Zadbajmy o to, by dokładnie zlepić ciasto, w przeciwnym razie pączek podczas smażenia może się rozkleić, a nadzienie wypłynie na zewnątrz.

Nadziewanie pączków po smażeniu – do tego zabiegu potrzebny nam będzie rękaw cukierniczy i długa tylka. Przekładamy do niej nasze nadzienie, tylkę wbijamy głęboko w ciastko i wciskamy je do środka pączka. Ten sposób jest łatwiejszy i polecany dla osób, które nie mają wprawy w nadziewaniu, bo jest mniejsza szansa, że nadzienie wypłynie.

Teraz, kiedy już wiesz czym nadziewać pączki i jakie wybrać do nich nadzienie, zabierz się za smażenie. A jeśli wciąż nie czujesz się pewnie, wybierz takie pączki, które nadzienia nie potrzebują – wilgotne pączki serowe! Na przykład pączki oponki lub małe pączki – przepisy na nie znajdziesz w naszej galerii pączki serowe.

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode