share

Owsianka zawsze powinna być robiona z tych płatków. Tylko one zapewniają 100% wartości odżywczych.

by

Owsianka owsiance nie równa, gdyż cała jej moc zależy od użytych płatków. Sprawdźcie, jakie powinno się wybierać, aby móc czerpać z nich wszystko to, co najlepsze.

Lubicie owsiankę, więc często jecie ją dla zdrowia i urody? Lepiej sprawdźcie, czy używacie dobrych płatków. Okazuje się, że nie każde mają tyle samo dobroczynnych właściwości. Sprawdźcie, jakie są najzdrowsze płatki owsiane i już zawsze wrzucajcie do koszyka sklepowego właśnie takie.

Jakie są rodzaje płatków owsianych?

Niektórzy chwytają z półki pierwsze lepsze opakowanie, nie wiedząc nawet, że płatki owsiane dzielimy na 3 rodzaje za względu na sposób obróbki ziaren owsa. Są to więc płatki:

  • zwykłe – otrzymywane z całych, obłuszczonych ziaren owsa. Wymagają najdłuższej obróbki termicznej, gdyż należy je gotować przez około 10 minut,
  • górskie – uzyskiwane z obłuszczonych ziaren, które są cięte jeszcze przed zgniataniem. Przygotowuje się je znacznie krócej, bo wymagają jedynie zagotowania przez 3 minuty,
  • błyskawiczne – wyrabiane z pokrojonych ziaren, poddanych dodatkowo obróbce termicznej parą. Nie musimy ich gotować, a jedynie zalać gorącym mlekiem lub wodą.

Przez ten częsty błąd psujecie codzienną owsiankę. Traci wartości odżywcze i wszystkie korzyści dla jelit.

Czym różnią się płatki owsiane górskie od zwykłych i błyskawicznych?

Czas przygotowania nie jest jednak jedyną różnicą pomiędzy rodzajami płatków. W tym przypadku szybciej wcale nie znaczy lepiej, gdyż drugą istotną kwestią jest ich wartość odżywcza. Zasada jest prosta: im bardziej przetworzone są płatki, tym mniej mają witamin i składników mineralnych. W płatkach zwykłych znajdziemy więc najwięcej magnezu, potasu i żelaza, a także maksymalną ilość witaminy E oraz tych z grupy B. Co więcej, różni je też indeks glikemiczny, gdyż płatki zwykłe po ugotowaniu mają IG 53, górskie już 57, a błyskawiczne aż 83. To szczególnie ważna informacja dla osób borykających się z cukrzycą, insulinoopornością oraz tych, które starają się schudnąć.

Które płatki owsiane są najzdrowsze?

Zdecydowanie największą wartość odżywczą mają płatki zwykłe, więc przygotowana na nich owsianka będzie najcenniejsza dla organizmu. To właśnie na ten typ warto więc decydować się jak najczęściej. Drugie na podium mają płatki górskie. Różnica między nimi jest stosunkowo nieduża, ale ostatni rodzaj odstępuje od nich już bardzo mocno. Płatki błyskawiczne są zdecydowanie najmniej wartościowe, dlatego powinny być naszym ostatnim możliwym wyborem. Warto jednak zaznaczyć, że płatki owsiane są korzystne dla zdrowia w każdej postaci i nawet te błyskawiczne pozytywnie wpływają na organizm, więc mogą pojawiać się w diecie od czasu do czasu. Ważne jednak, aby najczęściej stawiać na płatki zwykłe.

Co się stanie, gdy codziennie będziecie jedli owsiankę? Pierwsze rezultaty zobaczycie już kolejnego dnia

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode