share

Oregano kubańskie – w czym się sprawdza i jakie posiada właściwości?

by

Oregano kubańskie, znane także jako mięta kubańska lub meksykańska, cieszy się największą popularnością w krajach tropikalnych.

Z uwagi na wyjątkowy aromat coraz częściej pojawia się również w Polsce.

Przekonajmy się, jak wygląda ta roślina, do czego pasuje oraz jakie ma właściwości.

Jak wygląda oregano kubańskie?

Oregano kubańskie na pierwszy rzut oka możemy pomylić z miętą, gdyż liście tych dwóch roślin mają podobny kształt i kolor.

Kiedy im się przyjrzymy, zauważymy jednak różnicę – listki kubańskiego oregano są bardziej mięsiste i mają delikatnie omszoną powierzchnię.

Przy poruszeniu wydzielają intensywny, ziołowy zapach przypominający majeranek, a po przełamaniu wypływają z nich kropelki soku.

Roślina przyjmuje formę krzewu, który osiąga maksymalnie niewiele ponad pół metra wysokości.

Wyciągnięte pionowo łodygi niekiedy zakończone są fioletowymi kwiatami w kształcie kłosa.

Oregano kubańskie: właściwości

Oregano kubańskie znajduje zastosowanie nie tylko jako przyprawa, ale także środek leczniczy.

Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo.

Dzięki wysokiej zawartości olejków eterycznych, a w szczególności tymolu, łagodzi kaszel, katar i ból gardła.

Inhalacje ze świeżych, zmiażdżonych liści lub naparu pomagają w udrożnieniu dróg oddechowych, lecz najlepiej stosować je sporadycznie, gdyż tymol w zbyt dużych dawkach jest trujący.

Mięta kubańska, podobnie jak spokrewniona z nią komarzyca, skutecznie odstrasza owady.

Aby pozbyć się insektów, warto więc zasadzić ją w doniczce na parapecie.

Roślinę można także ususzyć i zapakować do saszetki zapachowej, choć proces ten trwa długo z uwagi na niezwykle soczyste liście.

Do czego pasuje kubańskie oregano?

Oregano kubańskie charakteryzuje się intensywnym smakiem przypominającym połączenie mięty, tymianku i oregano.

Świetnie sprawdza się więc jako dodatek do aromatycznych dań kuchni karaibskiej i azjatyckiej.

Pasuje również do orzeźwiających napojów oraz ziołowych sosów i zup.

Doskonale podkreśla smak mięsa, ryb i owoców morza.

Najlepiej stosować je świeże, po uprzednim posiekaniu.

W jakich daniach szczególnie warto wypróbować kubańskie oregano?

Smakoszom azjatyckich potraw do gustu przypadnie marchewka w koreańskim stylu.

Sekret smaku tej sałatki tkwi w przyprawach, które nadają zwyczajnej marchewce wyjątkowego aromatu.

Warto zastosować mniej popularne zioła, takie jak mięta kubańska czy pokrzywa.

Brązowy ryż z warzywami to pomysł na szybki i sycący posiłek bez mięsa.

Za sprawą ziół i korzennych przypraw smakuje jak danie azjatyckie.

Aby zwiększyć zawartość białka, można dodać do niego tofu lub ciecierzycę, a dla osób niebędących na diecie roślinnej – pierś z kurczaka.

Jeśli szukasz pomysłu na nietypowy obiad, wypróbuj czekoladowy gulasz ze schabu.

Sos z dodatkiem gorzkiej czekolady oraz aromatycznych ziół zaskoczy domowników!

Potrawę tę warto przygotować zwłaszcza w chłodny dzień – doskonale rozgrzewa.

Sałatka ziemniaczana z rumianym serem to potrawa, w której możemy wykorzystać warzywa zalegające w lodówce.

Jej kolejną zaletą jest łatwość przygotowania – zrobimy ją w kilkanaście minut.

Dzięki dodatkowi sera i ziemniaków jest nie tylko smaczna, ale i sycąca.

Ziemniaczane pancakes z piwem są zupełnie nową odsłoną tradycyjnych placków ziemniaczanych.

Za ich orzeźwiający smak odpowiadają nie tylko zioła, ale także piwo.

Dla jeszcze lepszego efektu wybierzmy trunek smakowy z dodatkiem limonki.

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode