Oregano kubańskie, znane także jako mięta kubańska lub meksykańska, cieszy się największą popularnością w krajach tropikalnych.
Z uwagi na wyjątkowy aromat coraz częściej pojawia się również w Polsce.
Przekonajmy się, jak wygląda ta roślina, do czego pasuje oraz jakie ma właściwości.
Jak wygląda oregano kubańskie?
Oregano kubańskie na pierwszy rzut oka możemy pomylić z miętą, gdyż liście tych dwóch roślin mają podobny kształt i kolor.
Kiedy im się przyjrzymy, zauważymy jednak różnicę – listki kubańskiego oregano są bardziej mięsiste i mają delikatnie omszoną powierzchnię.
Przy poruszeniu wydzielają intensywny, ziołowy zapach przypominający majeranek, a po przełamaniu wypływają z nich kropelki soku.
Roślina przyjmuje formę krzewu, który osiąga maksymalnie niewiele ponad pół metra wysokości.
Wyciągnięte pionowo łodygi niekiedy zakończone są fioletowymi kwiatami w kształcie kłosa.
Oregano kubańskie: właściwości
Oregano kubańskie znajduje zastosowanie nie tylko jako przyprawa, ale także środek leczniczy.
Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo.
Dzięki wysokiej zawartości olejków eterycznych, a w szczególności tymolu, łagodzi kaszel, katar i ból gardła.
Inhalacje ze świeżych, zmiażdżonych liści lub naparu pomagają w udrożnieniu dróg oddechowych, lecz najlepiej stosować je sporadycznie, gdyż tymol w zbyt dużych dawkach jest trujący.
Mięta kubańska, podobnie jak spokrewniona z nią komarzyca, skutecznie odstrasza owady.
Aby pozbyć się insektów, warto więc zasadzić ją w doniczce na parapecie.
Roślinę można także ususzyć i zapakować do saszetki zapachowej, choć proces ten trwa długo z uwagi na niezwykle soczyste liście.
Do czego pasuje kubańskie oregano?
Oregano kubańskie charakteryzuje się intensywnym smakiem przypominającym połączenie mięty, tymianku i oregano.
Świetnie sprawdza się więc jako dodatek do aromatycznych dań kuchni karaibskiej i azjatyckiej.
Pasuje również do orzeźwiających napojów oraz ziołowych sosów i zup.
Doskonale podkreśla smak mięsa, ryb i owoców morza.
Najlepiej stosować je świeże, po uprzednim posiekaniu.
W jakich daniach szczególnie warto wypróbować kubańskie oregano?
Smakoszom azjatyckich potraw do gustu przypadnie marchewka w koreańskim stylu.
Sekret smaku tej sałatki tkwi w przyprawach, które nadają zwyczajnej marchewce wyjątkowego aromatu.
Warto zastosować mniej popularne zioła, takie jak mięta kubańska czy pokrzywa.
Brązowy ryż z warzywami to pomysł na szybki i sycący posiłek bez mięsa.
Za sprawą ziół i korzennych przypraw smakuje jak danie azjatyckie.
Aby zwiększyć zawartość białka, można dodać do niego tofu lub ciecierzycę, a dla osób niebędących na diecie roślinnej – pierś z kurczaka.
Jeśli szukasz pomysłu na nietypowy obiad, wypróbuj czekoladowy gulasz ze schabu.
Sos z dodatkiem gorzkiej czekolady oraz aromatycznych ziół zaskoczy domowników!
Potrawę tę warto przygotować zwłaszcza w chłodny dzień – doskonale rozgrzewa.
Sałatka ziemniaczana z rumianym serem to potrawa, w której możemy wykorzystać warzywa zalegające w lodówce.
Jej kolejną zaletą jest łatwość przygotowania – zrobimy ją w kilkanaście minut.
Dzięki dodatkowi sera i ziemniaków jest nie tylko smaczna, ale i sycąca.
Ziemniaczane pancakes z piwem są zupełnie nową odsłoną tradycyjnych placków ziemniaczanych.
Za ich orzeźwiający smak odpowiadają nie tylko zioła, ale także piwo.
Dla jeszcze lepszego efektu wybierzmy trunek smakowy z dodatkiem limonki.