share

Odkryjcie smak niedocenianego warzywa! Zapomniana, a tania i pyszna zupa powraca na wasz stół!

by

Wiosną i latem szczególnie chętnie gotujemy lekkie, zielone zupy. Jarzynową można zrobić właściwie ze wszystkiego, z dowolnych warzyw, które lubicie. Pyszna zupa jarzynowa to sezonowy przysmak, ale z tego warzywa spokojnie zrobicie ją również zimą. Sezon trwa od maja aż do listopada, więc nie musicie się spieszyć, ale nie zwlekajcie. Robiąc tę śląską zupę, będziecie żałować, że nie zrobiliście jej wcześniej.

Warzywo to, mimo że jego główki wraz z liśćmi piętrzą się na bazarach, doceniają głównie koneserzy. Jest ono odmianą kapusty, chociaż zupełnie jej nie przypomina wyglądem. Większość myśli o nim jedynie w kontekście zupy, choć sprawdzi się ono również w surówkach – ma łagodny, neutralny smak, do którego pasuje wiele dodatków. Co gorsza, niektórzy jedzą głównie bulwę, a wyrzucają resztę – to duży błąd, bo liście zawierają całkiem sporo składników odżywczych. Z młodych możecie przyrządzić też pyszną surówkę z liści kalarepy.

Kalarepa – właściwości

Zewsząd mówi się o tym, by jeść dużo młodych warzyw z zielonymi liśćmi. Nie ogałacajcie z nich kalarepy, są one jadalne i smaczne, tak jak liście kalafiora. Po usunięciu z nich twardych nerwów, możecie je ugotować lub usmażyć. Liście tego warzywa, dzięki sporej zawartości chlorofilu, pomagają w oczyszczaniu organizmu. Wspierają wątrobę w jej codziennej pracy i pomagają regulować pracę jelit. Działają też przeciwzapalnie. Te części kalarepki zawierają też jeszcze więcej wapnia, białka i witaminy C niż samo „jabłko”, jak czasem nazywana jest w cudzysłowie kalarepa.

Czym jeszcze może pochwalić się kalarepa? Właściwości jest zdecydowanie więcej. Bulwa po ugotowaniu ma zaledwie 27 kalorii w 100 g. Warzywo to sprzyja więc osobom, które chcą zgubić kilka kilogramów. Zawiera również sporo:

  • witaminy C (54 mg)
  • potasu (340 mg)
  • wapnia (25 mg)
  • magnezu (19 mg)
  • i fosforu (45 mg)

Kalarepki mają też sporo witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6 i B9. Zawierają również luteinę, która dba o prawidłowe widzenie i chroni oczy przed szkodliwym działaniem promieni UV i ma właściwości antybakteryjne, co z kolei zawdzięczamy izotiocyjanom i indolom.

Kalarepę w Polsce najczęściej jadamy w zupie, wraz z innymi warzywami. Prosta zupa z kalarepy, zwana oberibą, to przysmak z Górnego Śląska. Na Dolnym Śląsku (w okolicach Opola) kalarepę zjecie częściej jako oberibę na gęsto, jako dodatek do drugiego dania, w tym karminadli. Jest to jednak bardziej sycąca propozycja na chłodniejsze dni. Ugotujcie z nami tym razem pyszną, lekką, a jednocześnie pożywną zupę, która może pełnić rolę głównego dania podczas upałów. Kalarepa i ziemniaki w duecie są bardzo sycące, a zupę dodatkowo będziemy zabielać. Jeśli dbacie o linię, zasmażkę możecie pominąć.

[ Komunikat: kliknij tutaj prawym przyciskiem myszki, jeśli chcesz usunąć promowany tekst ]

Kalarepa w 16 odsłonach. Proste przepisy, które zawsze się udają

Śląska zupa z kalarepy – oberiba. Przepis

Składniki:

  • 2-3 młode kalarepki wraz z liśćmi
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego, słonecznikowego lub masła klarowanego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku

Opcjonalnie: łodyżka lubczyku z liśćmi – podbija smak zupy.

Sposób przygotowania:

  1. Obierzcie ziemniaki, cebulę i kalarepę. Pokrójcie ziemniaki i kalarepę w niedużą kostkę, cebulę posiekajcie. Z liści kalarepy wytnijcie gruby nerw i poszatkujcie je w paski.
  2. Podsmażcie cebulę na oleju (lub na maśle klarowanym), dodajcie pokrojone warzywa z wyjątkiem liści, duscie przez chwilę.
  3. Zalejcie warzywa bulionem, dodajcie lubczyk i liście kalarepy, doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie ok. 20 minut – do miękkości warzyw.
  4. Gdy zupa się gotuje, przygotujcie zasmażkę. Na niewielkiej patelni rozpuśćcie masło, dodajcie mąkę, rozmieszajcie rózgą, by nie było grudek, smażcie ok. 2 minuty. Dodajcie kilka łyżek wrzącej zupy na patelnię, wymieszajcie dokładnie i przelejcie zawartość patelni do garnka z zupą.
  5. Doprawcie zupę do smaku pieprzem i solą, a na koniec zahartujcie śmietanę w kubeczku z chochelką zupy i wlejcie mieszankę do garnka z gotową zupą.
  6. Zupa z kalarepy gotowa – możecie podawać ją, posypaną posiekanym koperkiem.

Źródło: HajduczekNaturalnie.pl

[ Komunikat: kliknij tutaj prawym przyciskiem myszki, jeśli chcesz usunąć promowany tekst ]

Kimchi z kalarepy

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode