share

Nowy tytuł: Sekretny przepis na japoński makowiec, który jest idealnie wilgotny i gotowy o połowę szybciej

by

Przeredagowana odpowiedź:

Macie dość suchych makowców? Zapomnicie o tym problemie, dodając kluczowy składnik do przepisu na makowiec. Makowiec to jedno z ciast, które obowiązkowo muszą się znaleźć na stole podczas różnych świąt. Wersją tego ciasta z dodatkiem jabłek jest makowiec japoński, który jest pełen smakowitych bakalii i oblany polewą czekoladową. Jednak, jeśli wasz makowiec zwykle wychodzi suchy, warto dodać do niego kwaśne jabłka, które sprawią, że ciasto będzie bardziej wilgotne i smaczne.

Przepis na szybki i pyszny makowiec japoński

Wypróbujcie prosty przepis na szybki makowiec japoński, który nie potrzebuje spodu. To czysta masa makowa z dodatkiem bakalii i polewą czekoladową. Palce lizać!

Składniki:

  • 1 puszka masy makowej o masie 800 g
  • 5 jabłek
  • 6 jaj
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek
  • 100 g migdałów
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: odrobina aromatu rumowego

Przygotowanie:

  1. Masę wyłóżcie do miski. Dodajcie do niej obrane i starte jabłka.
  2. Oddzielcie żółtka od białek. Żółtka dodajcie do masy wraz z bakaliami, proszkiem do pieczenia i kaszą manną i dokładnie wymieszajcie.
  3. Do białek dodajcie szczyptę soli lub kilka kropli octu i ubijcie na sztywną pianę. Następnie delikatnie i za pomocą szpatułki lub dużej łyżki dodajcie do masy na makowiec i ostrożnie wymieszajcie.
  4. Przełóżcie ciasto do dużej, prostokątnej formy (najlepiej o wymiarach 24x35cm), wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Możecie zamiast tłuszczu wyłożyć formę papierem do pieczenia.
  5. Włóżcie ciasto do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczcie przez 60 minut.
  6. Po upieczeniu wyjmijcie ciasto z piekarnika, a gdy ostygnie – polejcie je polewą czekoladową i udekorujcie kolorową posypką.
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode