share

Nowy tytuł: Piotr Kucharski i jego pasja – Chleb

by

Chciałbyś piec chleb w domu? Z tą książką to proste! Przeczytaj recenzję książki Piotra Kucharskiego, który tradycje piekarnicze ma we krwi.

Zainteresowanie Piotra Kucharskiego chlebem i jego wypiekaniem nie wzięło się znikąd. Jego dziadkowie byli bowiem właścicielami piekarni, która działa do dziś. Nie ma więc wątpliwości, że o chlebie wie on wszystko.

We wstępie do książki opowiada on losy zakładu dziadków, który oprócz chleba przygotowywał też słodkości. Piekarnia teraz jest nowoczesna, lecz pracujący w niej piekarze wciąż niektóre bochenki przygotowują całkowicie ręcznie od podstaw. Zanim zapoznamy się z przepisami, warto poznać teorię – procesy, dzięki którym chleb rośnie. Kucharski dzieli się wiedzą o glutenie, typach mąki (których to wybór jest jednym z kluczowych czynników do odniesienia chlebowego sukcesu), i innych podstawowych składnikach – drożdżach, soli, wodzie i jej zamiennikach i dodatkach – pestkach, nasionach, płatkach. Nie zapomnijmy też o niezbędnych sprzętach kuchennych – wadze, miskach i koszykach rozrostowych, żyletce do nacinania chleba, kamieniu do pieczenia czy formach i oczywiście o piekarniku. Autor opowiada o zaletach danych akcesoriów, konieczności ich posiadania.

Przed częścią z przepisami autor przedstawia też etapy powstawania ciasta – od mieszania składników aż po stygnięcie upieczonych bochenków. Te czynności odnoszą się praktycznie do wszystkich wypieków, więc poznanie ich pomoże nam w odniesieniu sukcesu w wypiekaniu bochenków. Powyższe czynności opisane są w sposób przejrzysty i jasny, towarzyszą im zdjęcia krok po kroku, dzięki czemu nawet początkujący nie będą mieli problemu, by przejść przez poszczególne etapy przygotowywania i pieczenia chleba.

Przejdźmy do przepisów, których jest w książce ponad 70. Co ciekawe autor zaczyna od chlebach na zakwasie, wyższym stopniu wtajemniczenia, jeśli chodzi o pieczenie chleba. Przepisy na drożdżowe wypieki znajdziemy natomiast w drugiej części książki. Autor w prosty sposób tłumaczy jak wyhodować i dokarmiać własny zakwas żytni. Kiedy zakwas jest już gotowy, można przystąpić do pieczenia – znajdziemy w książce aż 14 przepisów na niebanalne zakwasowce – od prostych, codziennych po napakowane dodatkami chleby – z kaszą gryczaną i orzechami, piwem i cebulą, rodzynkami, a także podpłomyki na zakwasie.  Podoba mi się także, że wykorzystywane są różne techniki pieczenia – w garnku żeliwnym, foremce czy luzem.

Chlebom drożdżowym poświęcony jest kolejny rozdział. Znajdziemy tu chleby i na zaczynach- biga i poolish (pomłod), jaki i wypieki bez zaczynu. W tym rozdziale pojawiają się także bezglutenowe wypieki, które nie odbiegają jakością od tych klasycznych. Rozdział 4 to także wypieki drożdżowe – bułki i płaskie chleby. Znajdziemy tu przepisy zarówno na modne bajgle, pizze i inne włoskie wypieki oraz domowe grahamki.

Ostatni rozdział to fajny dodatek z pomysłami, co podać do upieczonych przez nas chlebów i jak zakwas czy ciasto chlebowe wykorzystać inaczej. Jako że Piotr Kucharski pasjonuje się nie tylko pieczeniem chleba, ale i gotowaniem, dzieli się on z czytelnikami pomysłami na kanapkowe pasty, fondue serowe idealne do chleba, zakwas na żurek czy jajka w cieście chlebowym. To bardzo fajny rozdział zamykający książkę i pokazujący, jak wiele można zrobić z chleba i do chleba.

Książka bardzo mi się podoba. Jest to kolejna pozycja o pieczeniu chleba na naszym rynku, ale jedna z nielicznych polskiego autora, który zna polskie składniki, warunki i możliwości pieczenia w domu. Wszystkie przepisy opatrzone zostały dobrymi zdjęciami, dzięki którym łatwiej wyobrazić sobie efekt końcowy i zdecydować się na konkretny wypiek. Szczerze polecam osobom, które chciałyby zacząć piec oraz tym, którzy szukają chlebowych inspiracji.

Entieties: Piotr Kucharski, piekarnia, chleb, gluten, mąka, drożdże, sól, woda, pestki, nasiona, płatki, waga, miski, koszyki rozrostowe, żyletka, kamień do pieczenia, piekarnik, przepisy, zakwas, żytni zakwas, chleby na zakwasie, kasza gryczana, orzechy, piwo, cebula, rodzynki, podpłomyki na zakwasie, bezglutenowe wypieki, biga, poolish, bułki, płaskie chleby, bajgle, pizza, włoskie wypieki, domowe grahamki, pomysły, kanapkowe pasty, fondue serowe, zakwas na żurek, jajka w cieście chlebowym

Therms and topics: chleb, piekarnictwo, przepisy, składniki, ciasto, pieczenie, zakwas, inspiracje

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode