share

Nowy sposób na efektywne zwalczanie moli spożywczych – użyj wacików bez smrodu octu.

by
  1. Mole spożywcze – jak się przed nimi ustrzec?
  2. Jak pozbyć się moli spożywczych – skuteczne domowe sposoby
  3. Jak pozbyć się moli spożywczych bez zapachu octu w całej kuchni?

Mole spożywcze potrafią być prawdziwym utrapieniem. Wystarczy przynieść do domu paczkę orzechów lub płatków owsianych, w których ukryte są larwy, żeby po krótkim czasie mieć w kuchni prawdziwą inwazję owadów. Częstą radą na odstraszenie moli jest użycie domowych środków na bazie octu. Jednak nie tylko owady nie znoszą tego zapachu – jest on drażniący także dla ludzi. Na szczęście znalazłam nowy sposób na przegnanie uciążliwych owadów za pomocą pewnej sztuczki o miłym dla naszych nosów aromacie.

Owady w domu potrafią skutecznie uprzykrzyć życie. Szybko namnażające się mole spożywcze, które zanieczyszczają suchą żywność, są jednym z najczęstszych problemów osób, lubiących gotować i gromadzących zapasy w kuchennych szafkach. Jak zapobiec inwazji owadów?

Mole spożywcze – jak się przed nimi ustrzec?

Dorosłe osobniki moli spożywczych wyglądają jak maleńkie ćmy, a ich larwy są białe lub brązowe. Przynosimy je do domu prosto ze sklepu, razem z sypkimi produktami spożywczymi. Samice tych owadów składają jaja w kaszach, makaronach, mąkach, ryżu, cukrze, płatkach oraz orzechach. Szczególnie, jeśli kupujecie tego typu żywność w nieprzezroczystych opakowaniach, po przyniesieniu ich do domu, powinniście od razu przesypać ich zawartość do czystych oraz suchych pojemników i przy okazji dokładnie skontrolować, czy nie ma w nich charakterystycznych niteczek lub larw uciążliwych owadów. Jeżeli znajdziecie jedne lub drugie – niestety, produkt nadaje się tylko do kosza. Jeśli natomiast jest czysto, zamknijcie sypkie produkty w szczelnie zakręcanych pojemnikach. Mole potrafią bardzo sprawnie przedostawać się do żywności przez papierowe i tekturowe opakowania, dlatego polecamy szklane. Do pojemników z ryżem, kaszą oraz makaronem możecie dodatkowo włożyć po liściu laurowym. Mole nie znoszą zapachu tej przyprawy, będzie więc skutecznym zabezpieczeniem na przyszłość.

Jak pozbyć się moli spożywczych – skuteczne domowe sposoby

Na początek trzeba namierzyć źródło problemu, czyli przejrzeć i zlokalizować zainfekowane produkty spożywcze, a następnie czym prędzej je wyrzucić. Półśrodki nie mają tutaj sensu. Miejsca, w których odkryliście larwy lub dorosłe owady, trzeba dokładnie oczyścić i umyć. Jeżeli, tak jak mnie, drażni was zapach octu, najlepiej użyjcie naturalnego naparu z goździków. Całe opakowanie goździków wystarczy zalać ok. 1 szklanką wrzątku i odczekać ok. 20 minut, żeby mikstura całkowicie wystygła. Gotowym płynem dokładnie przetrzyjcie wszystkie półki oraz ścianki szafek.

Jak pozbyć się moli spożywczych bez zapachu octu w całej kuchni?

Ustawienie na półkach z zapasami kieliszków z octem spirytusowym, to polecana metoda, którą możecie znaleźć w sieci. Na szczęście nie jest to jedyny patent. Nowy sposób, jaki wypróbowałam i okazał się bardzo skuteczny, polega na namoczeniu kilku wacików kosmetycznych olejkiem waniliowym lub lawendowym, a potem umieszczenie ich w szafkach z sypkimi produktami. To trik, który nie pozwoli molom ponownie zbliżyć się do waszego jedzenia, a was nie wystawi na ciężką próbę. Aromaty są bowiem przyjazne dla ludzkiego nosa, a owady ich nie tolerują.

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode