share

Nowa wersja tytułu: Kuchnie Azji Wschodniej

by

<p>Wyrusz z nami w podróż i poznaj tradycyjne dania z Dalekiego Wschodu</p>
<p>Moc przypraw, wyraziste smaki i nasycone kolory. Tak krótko można scharakteryzować to, z czym kojarzy nam się kuchnia Dalekiego Wschodu. Byłoby to jednak zbyt duże uproszczenie, bowiem Orient oferuje tym, którzy kochają jedzenie, dużo więcej. Wyrusz z nami w podróż i poznaj tradycyjne dania temtego regionu. Odkryj różnorodność produktów i bogactwo smaków.</p>
<p>Autorką cyklu jest joanna74, i tak pisze o swojej fascynacji smakami Dalekiego Wschodu:</p>
<p>Daleki Wschód, Orient fascynowały mnie od dziecka. Całymi dniami siedziałam z atlasem świata na kolanach i przemierzałam kilometry rysując palcem trasę podróży. Programy podróżnicze (których było bardzo mało w czasach mojego dzieciństwa) i książki przygodowe chłonęłam jak zaczarowana. Ale już wtedy wiedziałam, że podróż na wschód to mój życiowy cel – mam nadzieję, że niebawem go zrealizuję.</p>
<p>Kiedy podrosłam, do pasji podróżniczej doszła pasja oglądania książek kucharskich z potrawami dań azjatyckich. Oczywiście było ich mało, często z rysunkami zamiast zdjęć, ale to tylko jeszcze bardziej podsycało moją wyobraźnię o krajach o tak odmiennej od naszej kulturze, tradycji i kulinariach. Fascynujące nazwy dań, nieznane i niedostępne wówczas w Polsce składniki potraw – tak bardzo pragnęłam zobaczyć, posmakować, dotknąć.</p>
<p>Minęły lata, a moja fascynacja Dalekim Wschodem nie minęła. Może troszkę bardziej się ukierunkowała. Jednak nadal marzę o tym, by zrealizować swój cel z dzieciństwa – poszerzony o doznania kulinarne. Chociaż teraz kuchnia wschodu bardzo często gości na naszych stołach w restauracjach, czy w daniach na wynos, coraz łatwiej kupić pieprz syczuański, kardamon, szafran i kokosy, banany zaś nie są już towarem deficytowym, to jednak gdzieś tam w środku zostaje niedosyt, że kuchnia wschodu choć znana nie jest tak do końca odkryta.</p>
<p>Ja nadal wirtualnie przemierzam swoje podróże na wschód, zgłębiam informacje o kulturze, tradycji i kuchni tych odległych państw, czytając książki, przeglądając albumy i oglądając podróżnicze programy kulinarne. Robię notatki, zbieram to wszystko w całość i myślę, że warto podzielić się tym co wiem, dlatego napisałam kilka artykułów związanych z kulinariami wybranych krajów Dalekiego Wschodu.</p>
<p>Cykl obejmie artykuły:</p>
<ol>
<li>Kuchnia indyjska zawsze dobrze przyprawiona</li>
<li>Kuchnia lankijska nie tylko herbatą słynie</li>
<li>Kuchnia chińska. Jedzenie w zgodzie z filozofią</li>
<li>Kuchnia japońska – bo każdy posiłek to rytuał</li>
<li>Kuchnia wietnamska – egzotyczna i nowoczesna</li>
<li>Kuchnia tajska – raj dla podniebienia</li>
</ol>

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode