Keczup domowy, przepis na keczup, zagęszczanie keczupu, sposób gotowania keczupu, keczup z dyni i mirabelek, składniki na keczup z mirabelek, sposób przygotowania keczupu z mirabelek, keczup z mirabelek do czego jeść, keczup do frytek, keczup do parówek, keczup do pieczeni, keczup jako dip i dressing, najlepsze pomidory na zimę.
Tekst:
Nie wyobrażacie sobie życia bez keczupu, ale nie trafiliście jeszcze na idealny w sklepie? Zróbcie go sami. Keczup domowy będzie zawierać dokładnie tyle cukru i innych przypraw, ile chcecie. Wystarczy ugotować, przyprawić i zmiksować razem wszystkie składniki. Gdy poznacie przepis na ten gęsty, aromatyczny sos, na dobre porzucicie gotowce.
Każdy ma swój ulubiony rodzaj keczupu. Niektórzy uznają tylko łagodny, dla innych liczy się tylko taki z papryczką chili. Keczup domowy możecie zrobić dokładnie tak, jak chcecie, balansując smaki. Z recepturą poradzą sobie również nastoletni pasjonaci gotowania. Jeśli w weekend planujecie zająć się produkcją przetworów, możecie oddelegować młodzież do zebrania owoców spod drzew i przygotowania tego sosu.
Jak zagęścić domowy keczup?
Kto powiedział, że keczup własnej roboty ma być tylko z pomidorów? Jeśli nazwę tego sosu potraktujemy umownie, na taki keczup nadają się również inne warzywa. Ba, przy okazji odpowiednio zagęszczą sos – co bywa wyzwaniem. Gorący, gotujący się keczup możecie zagęścić mieszanką mąki ziemniaczanej z zimną wodą. Taką miksturę należy wlać do garnka z sosem pod koniec gotowania cienkim strumieniem, mieszając (aby nie zrobiły się grudki). Na 3,5 l przetworów idealna będzie mieszanka z 1 kopiastej łyżki mąki ziemniaczanej i 2,5 łyżki wody. Pamiętajcie też, że keczup, stygnąc, jeszcze zgęstnieje.
Ważny jest też sposób gotowania. Trzeba to robić na małym ogniu, na tyle długo, by zredukować sos. Trzeba go też często mieszać. Im większa średnica garnka (powierzchnia parowania), tym szybciej uzyskacie odpowiednią konsystencję. Na keczup oprócz pomidorów doskonale nadają się inne mięsiste warzywa i owoce, w tym np. cukinia lub śliwki i dynia. Gdy je rozgotujecie i zredukujecie, otrzymacie sos o odpowiedniej konsystencji.
Poznajcie sposób na keczup z dyni i mirabelek (a właściwie śliwek ałycza, umownie nazywanych w Polsce mirabelkami). Jeśli chcecie za jednym razem zrobić więcej lub mniej, wystarczy proporcjonalnie podzielić lub pomnożyć podane składniki. Jeśli nie macie dyni, możecie zastąpić ją marchewką, cukinią lub batatami – zachowają się w sosie dokładnie tak samo i zagęszczą go. Dzięki mirabelkom keczup domowy będzie miał świeży, lekko kwaskowaty smak. Mirabelki po sezonie możecie zastąpić innymi kwaskowatymi i mięsistymi śliwkami, np. lubaszką, najdieną, hermanem, kometą lub raną.
Keczup z mirabelek – przepis
Składniki (na ok. 5 słoików po 500 ml):
- 2 kg mirabelek
- 2 kg dyni
- 1 kg cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili (można pominąć, jeśli nie lubicie pikantnych keczupów)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu jabłkowego lub winnego
- 2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Posiekajcie drobno cebulę i przesmażcie w garnku o grubym dnie, aż się zeszkli.
- W międzyczasie wypestkujcie śliwki i dynię pokrójcie w kostkę. Dodajcie je do cebuli i duście przez ok. 30 minut na małym ogniu. Podczas duszenia dodajcie posiekane chili i czosnek.
- Wlejcie do garnka ocet, dodajcie przyprawy. Wymieszajcie, zestawcie z ognia i zmiksujcie w garnku mieszankę na domowy keczup. Prawie gotowy sos podgrzejcie i jeszcze chwilę odparujcie lub zagęśćcie mieszanką mąki ziemniaczanej z wodą. Jeśli wolicie rzadszy sos, pomińcie ten krok i przelejcie od razu do wyparzonych słoiczków, mocno zakręćcie.
- Przełóżcie słoiki do garnka wyłożonego czystą bawełnianą ściereczką lub gazą. Napełnijcie go wodą do 3/4 wysokości słoików i pasteryzujcie przez ok. 20 minut.
Z czym jeść keczup domowy z mirabelek?
Ten sos pasuje nie tylko do frytek, kiełbasek, dobrej jakości parówek i innych szybkich dań. Ma tak złożony, ciekawy smak, że będzie doskonały również do innych potraw, np. pieczeni wołowej, pieczonego drobiu, kotletów z kurczaka i na kanapkę – zamiast standardowego keczupu. Keczup domowy z mirabelek i dyni możecie potraktować również jako dip i dressing do pieczonych warzyw. Możecie też go zajadać jak Gruzini swój słynny śliwkowo-korzenny sos Tkemali – do dań z grilla i do ryb.
Źródło: DorotaSmakuje.com