Jeśli pieczecie słodkości tylko okazjonalnie, na pewno przyda wam się przepis-pewniak na krem karmelowy. Karmelowy mus sprawia, że ślinka cieknie jeszcze zanim użyjecie go do czegokolwiek – aż chce się wylizać łyżkę i miskę, w której był mieszany. Karmelowy krem nadaje się nie tylko do przekładania ciast, ale również do śniadaniowych placków, racuchów i do naleśników. Pasuje również do biszkoptu i do dekoracji babeczek.
Nie trzeba wysokich, wystawnych tortów, by zrobić na innych wrażenie deserem. Puszysty krem karmelowy to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy nie przepadają za przesiadywaniem w kuchni i robieniem deserów, a mimo to chcą sprawić przyjemność swoim bliskim. Przepis jest spełnieniem marzeń każdego łasucha. Jest też banalnie prosty dla każdego początkującego domowego cukiernika – ale tę informację możecie zachować dla siebie, nikt nie musi o tym wiedzieć. Niech inni myślą, że kosztował was sporo zachodu.
Krem karmelowy – uniwersalny do wielu deserów
Krem karmelowy ze śmietaną będzie doskonałym zamiennikiem dla klasycznej bitej śmietany. Nadaje się do wielu typów deserów: nie tylko do ciast czy tortów na specjalne okazje, ale również na co dzień do śniadaniowych placuszków czy obiadowych naleśników na słodko. Wykorzystacie go również w deserach na zimno – jako główny składnik pucharków. Wystarczy po przygotowaniu przełożyć krem do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną końcówką i wycisnąć do pucharka. Wierzch ozdobicie wiórkami czekolady, pokruszonymi orzechami, ciasteczkami lub pokrojonymi owocami. Polecamy zwłaszcza lekko kwaśne, które przełamią słodki, „krówkowy” smak.
Nie dość, że deser jest prosty w wykonaniu, to do jego przygotowania potrzebujecie tylko 3 składników, trzepaczki do mieszania oraz miksera lub blendera.
Jak zrobić krem karmelowy? Przepis
Składniki:
- 250 g cukru
- 200 ml śmietanki 30% (kremówki)
- 65 g masła
Sposób przygotowania:
- Wsypcie cukier do garnka i rozpuśćcie go na niewielkim ogniu bez mieszania i dotykania – wytworzy się karmel;
- Gdy rozpuści się na gładką i złocistą masę, dodajcie masło. Zacznijcie energicznie mieszać zawartość garnka;
- Wlejcie śmietankę, mieszajcie jeszcze przez 2 minuty i przelejcie do szklanej miseczki do ostygnięcia;
- Kiedy całkowicie ostygnie, włóżcie go do lodówki na 15 minut, by nieco stężał i się schłodził;
- Następnie wyjmijcie krem z lodówki i ubijajcie go mikserem lub blenderem przez 15 sekund na najwyższych obrotach i włóżcie do zamrażarki na 10 minut;
- Po upływie 10 minut wyjmijcie go i znów ubijcie mikserem.
Uzyskacie w ten sposób jasny i puszysty krem karmelowy ze śmietaną. Smakuje jak krówki, a jednocześnie ma lekką, „powietrzną” konsystencję musu, który rozpływa się w ustach.
Perfekcyjny krem do tortów to kilka minut pracy i 3 składniki. Łasuchy będą błagać o przepis.