Tajemnicą idealnej sałatki jarzynowej są składniki pokrojone w podobnej wielkości kostkę. Niestety, ręczne siekanie jajek, marchewki, ziemniaków, pietruszki i selera potrafi trwać w nieskończoność. Jest jednak prosty sposób, aby przyspieszyć to zadanie nawet dziesięciokrotnie. Wystarczy użyć ręcznej krajalnicy do warzyw i jajek. Ten sprzęt przez wiele lat przybierał różne nazwy, więc możecie też kojarzyć go jako krajacz, krajaczka lub kostkarka do warzyw.
Kiedyś gadżet ten był niezwykle popularny i miała go w kuchni każda gospodyni, ale obecnie został już nieco zapomniany. Warto jednak przywrócić go do łask, szczególnie w okresie przedświątecznym. Pomimo spadku popularności, krajacz do jarzyn wciąż można znaleźć w wielu sklepach. Zwykle kosztuje od kilku do kilkunastu złotych.
Ten niepozorny sprzęt to nic innego jak siatka ostrych drucików, zamknięta w formie poręcznego metalowego kółka, które łatwo mieści się w dłoniach. Jak używać krajaczki? Wystarczy przecisnąć przez nią wybrane miękkie produkty, a w mig otrzymamy równą, drobniutką kostkę. Po skończonej pracy należy ostrożnie umyć przyrząd, uważając, aby nie poranić rąk.
Co można kroić krajalnicą ręczną?
Choć ten przyrząd mocno kojarzy się ze świąteczną sałatkami, to przyda się w kuchni również do wielu innych przysmaków. Pokroimy nim wszelkie miękkie warzywa, owoce, sery czy wędliny. Takim sprzętem z łatwością przygotujemy więc nie tylko świąteczną jarzynową, ale także guacamole, tapenadę z oliwek czy pomidorową salsę.