share

Nowa wersja: Odkryj różne sposoby na przygotowanie bezmięszych dań na piątkowy obiad

by

Obiad na piątek – inspiracje i pomysły

Obiad na piątek to nie tylko ryba! Bezmięsne dania możemy przygotować na różne sposoby, bazując na owocach, warzywach, nabiale czy makaronie. Przedstawiamy garść inspiracji na piątkowy obiad.

Co na obiad w piątek?

Obiad na piątek zwykle przyrządzamy bez mięsa ze względu na wiarę oraz tradycję. Wiele rodzin w ten dzień jada ryby, które królują wśród potraw postnej kuchni. Ich zaletą jest wysoka zawartość białka, która sprawia, że są równie sycące jak mięso. W dodatku można przygotować je w kilku wersjach: smażone w panierce, gotowane na parze, pieczone, w sosie lub w formie kotletów. Ponadto jeśli wybierzemy tłuste ryby, takie jak łosoś czy makrela, dostarczymy organizmowi kwasów tłuszczowych omega-3.

Idealną bazą piątkowego obiadu będą kasze, ryż i makaron. Nie sposób pominąć także ziemniaków, które wykorzystamy nie tylko w roli dodatku do ryby, lecz również jako składnik potraw takich jak placki, kopytka, kluski śląskie czy pierogi ruskie. Niezbędne w piątek mogą okazać się także jajka oraz twaróg. Dobrym wyborem na obiad bez mięsa będą też zupy warzywne. Piątek to również świetna okazja, żeby podać obiad na słodko. Możemy zatem usmażyć naleśniki, racuchy czy placki. Warto zafundować sobie również powrót do smaków dzieciństwa i ugotować ryż na mleku bądź zupę mleczną.

Mięso zastąpią nam również produkty sojowe, takie jak tofu, kotlety czy kiełbaski. Dzięki odpowiednim przyprawom ich smak w niczym nie ustępuje daniom mięsnym.

Szybki obiad na piątek

Obiad na piątek powinien być nie tylko bezmięsny, ale także szybki. Zmęczenie po całym tygodniu pracy niekiedy nie pozwala nam gotować czasochłonnych dań. Jakie potrawy na piątek przygotujemy w krótkim czasie?

Zaledwie kilka minut zajmie nam ugotowanie makaronu z serem. To proste danie zwykle jemy na słodko z dodatkiem cukru i owoców, jednak możemy je też przyrządzić inaczej. Jeśli zmieszamy twaróg z podsmażoną cebulą, roztopionym masłem i przyprawami, uzyskamy smak łudząco przypominający farsz z pierogów ruskich.

W sytuacji, gdy potrzebujemy dania, które robi się „samo”, dobrym wyborem będzie zapiekanka. Możemy użyć do niej nie tylko ziemniaków, ale także makaronu. Szczególnie smaczne będą zapiekane tortellini, czyli makaronowe pierożki z nadzieniem. Kupimy je w większości marketów.

Co zrobić, jeśli mamy ochotę na racuchy, ale nie chcemy czekać na wyrośnięcie ciasta drożdżowego? Warto postawić wtedy na syrniki, czyli rosyjskie placuszki twarogowe. Przyrządzimy je w kilka chwil, mieszając ze sobą biały ser, jajka, mąkę i cukier.

Szybki i sycący posiłek przygotujemy na bazie jajek. Duży apetyt nasyci szczególnie szakszuka, czyli tradycyjne danie kuchni tunezyjskiej. Brzmi egzotycznie, lecz wbrew pozorom jest niezwykle proste – składa się z jajek duszonych na patelni z pomidorami, papryką i cebulą.

Mięso warto zamienić także na panierowany ser, który usmażymy na patelni w kilka minut. W tej potrawie najlepiej sprawdzi się camembert lub wędzony ser żółty.

Obiad na piątek bez mięsa? Pomysły

Obiad na piątek to dobry pretekst do wzbogacenia diety o większą ilość warzyw. Zamiast mięsa szczególnie warto przyrządzić kotleciki warzywne. Przy tym daniu możemy dać upust swojej kreatywności! Przygotujemy je zarówno z warzyw korzeniowych, jak i strączków czy ziemniaków. Można dodać do nich także ser, jajka, rybę czy kaszę. Wyjątkowo ciekawe propozycje to kotleciki z cukinii i quinoa z parmezanem oraz kotlety z kalafiora a’la mielone.

Warto również poeksperymentować z ziemniakami i zamiast klasycznego purée podać do obiadu kulki ziemniaczane lub smażone ziemniaki z jajkiem. Duże pole do popisu mamy także przy klasycznych plackach. Aby zmienić ich smak, razem z ziemniakami możemy zetrzeć dynię, cukinię bądź parmezan.

A co z rybą? Ona też nie musi być nudna! Smażonego mintaja lub dorsza odmieni wyjątkowa panierka z dodatkiem sezamu, majonezu czy mąki kukurydzianej. Łosoś oraz pstrąg świetnie sprawdzą się w zapiekance wzbogaconej warzywami i masłem. Rybie smaku nada także sos na bazie grzybów, sera bądź musztardy.

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode