Ciasto drożdżowe bez wyrabiania – przepis
Ciasto drożdżowe możecie przygotować praktycznie bez wysiłku, układając składniki w misce bez mieszania, nakrywając je ściereczką i wkładając do lodówki. W zimnie ciasto pięknie wyrośnie. Jeśli przygotujecie je wieczorem, przez noc drożdże wykonają całą pracę i rano będziecie mogli upiec świeżą, domową drożdżówkę.
Pachnące, maślane ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką to jedno z najpyszniejszych naszych wspomnień z dzieciństwa. Chętnie wracamy do tego smaku, ale nie zawsze mamy siłę długo wyrabiać ciasto (szczególnie w czasie gorącego lata) i czekać przez pół dnia, aż odpowiednio wyrośnie – najpierw pod ściereczką, potem drugi raz na blaszce. Ciasto drożdżowe bez wyrabiania jest idealną propozycją w takiej sytuacji. Będzie to też niewymagający i banalnie prosty przepis dla wszystkich, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem.
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania – czego trzeba dopilnować, żeby się udało?
Poszczególne składniki na to ciasto drożdżowe po prostu układa się w misce, masę odstawia na kilka godzin do lodówki, a drożdże odpowiadają za całą resztę pracy. Wasz udział będzie polegał na delikatnym wymieszaniu ciasta drożdżowego, po jego wyrośnięciu w lodówce, obsypaniu z wierzchu owocami i ewentualnie utarciu w palcach kruszonki (jeśli lubicie ten dodatek). Sami przyznacie, że nawet w leniwy lub gorący dzień nie będzie to zbyt duży wysiłek. Liczy się jednak właściwa kolejność wkładania produktów do miski. Pamiętajcie też, żeby sprawdzić datę ważności na opakowaniu drożdży – po terminie nie będą już pracować jak trzeba.
Ciasto drożdżowe z lodówki – przepis
Deser możecie przygotować z dodatkiem dowolnych owoców. W sezonie sierpniowym polecamy szczególnie maliny, jagody, borówki, agrest, czereśnie lub wiśnie. Jednak równie dobrze wasze ciasto drożdżowe bez wyrabiania będzie smakować w innych porach roku np. z jabłkami, gruszkami, morelami bądź śliwkami. Owoce warto oprószyć odrobiną mąki ziemniaczanej, przed wyłożeniem ich na wierzch drożdżówki. Możecie również posypać swoje ciasto maślanymi okruchami, np. z tego sprawdzonego przepisu na kruszonkę do pieczonych ciast i deserów. Drożdżówka z lodówki udaje się zawsze i pięknie wyrasta, dlatego polecamy ją każdemu.
Składniki (na blaszkę 29×25 cm lub nieco większą):
- 1 kostka świeżych drożdży
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 4 jajka „zerówki” w rozmiarze L
- 3/4 szklanki oleju np. słonecznikowego
- 1 szklanka mleka
- 4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 szczypta soli
- na wierzch: dowolna ilość drobnych owoców
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki włóżcie do miski w odpowiedniej kolejności i nie mieszajcie ich;
- Najpierw pokruszcie w palcach drożdże, posypcie szklanką cukru, dodajcie cukier waniliowy;
- Następnie wylejcie jajka, rozbełtane rózgą bądź widelcem z mlekiem i olejem;
- Na wierzch wysypcie mąkę – przesiejcie ją przez sito. Na koniec dodajcie szczyptę soli;
- Nie mieszajcie, przykryjcie czystą ściereczką i wstawcie miskę z ciastem do lodówki na minimum 4 h, a najlepiej całą noc (8 h), żeby drożdże miały czas popracować;
- Po tym czasie wyjmijcie miskę i całość dopiero teraz przemieszajcie drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto dość rzadkie i właśnie takie ma być;
- Ciasto drożdzowe bez wyrabiania wylejcie do formy wyłożonej papierem do pieczenia;
- Na wierzchu delikatnie ułóżcie owoce a na nich kruszonkę, jeśli jej używacie;
- Wstawcie drożdżówkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C w opcji góra/dół;
- Pieczcie ok. 50 minut;
- Po tym czasie uchylcie piekarnik i sprawdźcie patyczkiem, czy ciasto jest suche i wypieczone w środku. Jeśli tak, wyjmijcie gotową drożdżówkę.
Źródło przepisu: www.kurkanielotka.pl