share

Nigdy więcej gumowatych i twardych klusek śląskich – Sukces możliwy, ale tylko pod jednym warunkiem

by
Miękkie i elastyczne kluski śląskie, czyli kluski z dziurką, są tak pyszne, że najchętniej jedlibyśmy je prosto z garnka. Na szczęście najlepiej smakują z aromatycznym sosem, więc ryzyko pustych talerzy podczas obiadu nie jest duże. Sekret udanego ciasta tkwi w… No właśnie, sprawdźcie sami, w czym. Kluski śląskie to idealny dodatek do obiadu, który ma sycić, ale i wspaniale smakować. Najczęściej serwujemy je polane sosem lub gulaszem, w towarzystwie buraczków czy modrej kapusty. Jednak aby rzeczywiście były takim przysmakiem, jakim chcemy, należy podczas przygotowywania pamiętać o pewnych zasadach. 

Najlepsze ciasto na kluski śląskie, żeby się łatwo dały lepić 

Ciasto na kluski śląskie powinno mieć miękką teksturę, a jednocześnie być na tyle zwarte, by nie rozpadały się podczas gotowania. Nie zawsze się to jednak udaje. Problem z konsystencją ciasta pojawia się już na etapie lepienia. Po prostu trudno je kształtować. Wiele osób próbuje rozwiązać ten kłopot, dosypując mąki. Ta z kolei odbiera kluskom wilgotność i puszystość. Nie tędy droga. Warto przyjrzeć się składnikom, których do nich używacie. 

Jakie ziemniaki są najlepsze do klusek śląskich? 

Najważniejszym składnikiem klusek śląskich są ziemniaki. Jeżeli używacie ugotowanych wcześniej i włożonych do lodówki ziemniaków – nie dziwcie się, że musicie dosypywać duże ilości mąki ziemniaczanej, żeby z łatwością formować zgrabne kluski. Kartofle powinny zostać ugotowane jedynie odrobinę wcześniej i lekko przestudzone. Tak, najlepiej używać lekko ciepłych ziemniaków, a jeśli masa jest za sucha, dodać odrobinę masła. Równie istotną kwestią jest wybór odpowiedniego gatunku ziemniaków. Mączyste odmiany będą idealne, bo sprawią, że nie będzie konieczne uzupełnianie masy mąką i nadadzą kluskom wyjątkowej miękkości. Najlepiej do klusek śląskich pasują ziemniaki typu C: bryza, cekin, jutrzenka, jurata, gracja.  Jak sprawdzić, czy kupiliście właściwe kartofle? Przekrójcie surowego ziemniaka na pół i zetknijcie ze sobą dwie części. Jeżeli się zlepią, to znaczy, że warzywo ma dużo skrobi, czyli nienajlepiej nadaje do waszych klusek. 

Której mąki użyć do klusek śląskich

Czasami z rozpędu niedoświadczone gospodynie dodają do masy mąkę pszenną. To błąd. Nasz przysmak nie będzie miał upragnionej miękkiej struktury. A zatem, jeśli kluski wychodzą zbyt twarde, to oznacza, że dodaliście do nich zbyt dużo mąki pszennej. Zmieńcie w przepisie ten składnik na mąkę ziemniaczaną, a raz na zawsze pożegnacie problem twardawych, nieapetycznych klusek. 

Jak przygotować kluski śląskie krok po kroku?

Składniki:
  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • Sposób przygotowania: 
  • Obrane i pokrojone na mniejsze części ziemniaki gotujcie przez 20 minut w osolonej wodzie 
  • Po ugotowaniu odlejcie wodę i pozostawcie ziemniaki do lekkiego wystudzenia. 
  • Jeszcze ciepłe zmielcie w maszynce do mięsa lub przeciśnijcie przez praskę. 
  • Do garnka z kartoflami wbijcie jajka i dosypcie mąki. 
  • Zagniećcie ciasto i uformujcie z niego nieduże kulki. Spłaszczcie je i w każdej zróbcie zagłębienie palcem. 
  • Wrzućcie do wrzącej wody i gotujcie 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. 
  • [ Komunikat: kliknij tutaj prawym przyciskiem myszki, jeśli chcesz usunąć promowany tekst ]
    Tagi

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Close Cookmode