share

Niezapomniana Faramuszka – tajemniczy element kuchni polskiej. Główny składnik wprawia w zdumienie wszystkich.

by

Kiedyś zajadali się nią nasi przodkowie, a dziś mało kto o niej pamięta. Sprawdźcie, czym jest faramuszka i koniecznie wypróbujcie ten przepis we własnych kuchniach. Potrzebnych będzie tylko kilka składników, a główny z nich być może nawet już chłodzi się w waszych lodówkach.

Ten przysmak już dawno odszedł w zapomnienie, ale jest tak ciekawy, że warto go spróbować. Gwarantujemy wam, że będziecie zaskoczeni jego smakiem, aromatem oraz konsystencją i poprosicie o dokładkę. Choć główny składnik może wydawać się niestandardową bazą, to o dziwo bardzo dobrze tu pasuje.

Co to jest faramuszka?

Czym jest faramuszka, gramuszka, biermuszka czy gramatka? Pod wszystkimi tymi tajemniczo brzmiącymi nazwami kryje się jedno danie, czyli postna zupa piwna z kuchni staropolskiej. Ten przysmak cieszył się ogromną popularnością szczególnie na Śląsku, gdzie jadało się go nawet na wigilijnej wieczerzy. Co ciekawe, wzmianka o zupie piwnej pojawia się w „Panu Tadeuszu” Adama Mickiewicza.

Przepisy na piwną polewkę różniły się w zależności od zamożności danego domu oraz danej okazji, ale w większości receptur pojawiał się czerstwy chleb, kminek i masło, a z czasem też żółtka czy twaróg. Niektórzy dodawali do niej również aromatyczne przyprawy korzenne, takie jak cynamon, kardamon i gałka muszkatołowa, a nawet orzechy laskowe. Poniżej przedstawiamy jednak podstawowy i najbardziej klasyczny przepis na faramuszkę.

Zupa faramuszka – przepis

Składniki:

  • 2 l jasnego piwa
  • 1 l wrzątku
  • 150 g czerstwego chleba żytniego
  • pół łyżeczki kminku
  • 5 łyżek miodu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła
  • opcjonalnie do podania: grzanki, skwarki, twaróg

Przygotowanie:

  1. Chleb pozbawiamy skórek i kroimy w kostkę.
  2. Piwo przelewamy do garnka, dorzucamy chleb i wszystko zagotowujemy.
  3. Kiedy zacznie wrzeć, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
  4. Następnie zupę przecieramy przez sito, mieszamy z wrzątkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
  5. Tak przygotowaną zupę możemy jeść solo lub podawać ze skwarkami, chrupiącymi grzankami czy pokruszonym twarogiem.

[ Komunikat: kliknij tutaj prawym przyciskiem myszki, jeśli chcesz usunąć promowany tekst ]

Zupa zarzucajka to zapomniany przysmak kuchni polskiej. Kosztuje grosze, a syci tak, że zastąpi cały obiad

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode