Kiedyś zajadali się nią nasi przodkowie, a dziś mało kto o niej pamięta. Sprawdźcie, czym jest faramuszka i koniecznie wypróbujcie ten przepis we własnych kuchniach. Potrzebnych będzie tylko kilka składników, a główny z nich być może nawet już chłodzi się w waszych lodówkach.
Ten przysmak już dawno odszedł w zapomnienie, ale jest tak ciekawy, że warto go spróbować. Gwarantujemy wam, że będziecie zaskoczeni jego smakiem, aromatem oraz konsystencją i poprosicie o dokładkę. Choć główny składnik może wydawać się niestandardową bazą, to o dziwo bardzo dobrze tu pasuje.
Co to jest faramuszka?
Czym jest faramuszka, gramuszka, biermuszka czy gramatka? Pod wszystkimi tymi tajemniczo brzmiącymi nazwami kryje się jedno danie, czyli postna zupa piwna z kuchni staropolskiej. Ten przysmak cieszył się ogromną popularnością szczególnie na Śląsku, gdzie jadało się go nawet na wigilijnej wieczerzy. Co ciekawe, wzmianka o zupie piwnej pojawia się w „Panu Tadeuszu” Adama Mickiewicza.
Przepisy na piwną polewkę różniły się w zależności od zamożności danego domu oraz danej okazji, ale w większości receptur pojawiał się czerstwy chleb, kminek i masło, a z czasem też żółtka czy twaróg. Niektórzy dodawali do niej również aromatyczne przyprawy korzenne, takie jak cynamon, kardamon i gałka muszkatołowa, a nawet orzechy laskowe. Poniżej przedstawiamy jednak podstawowy i najbardziej klasyczny przepis na faramuszkę.
Zupa faramuszka – przepis
Składniki:
- 2 l jasnego piwa
- 1 l wrzątku
- 150 g czerstwego chleba żytniego
- pół łyżeczki kminku
- 5 łyżek miodu
- szczypta soli
- 1 łyżka masła
- opcjonalnie do podania: grzanki, skwarki, twaróg
Przygotowanie:
- Chleb pozbawiamy skórek i kroimy w kostkę.
- Piwo przelewamy do garnka, dorzucamy chleb i wszystko zagotowujemy.
- Kiedy zacznie wrzeć, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
- Następnie zupę przecieramy przez sito, mieszamy z wrzątkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
- Tak przygotowaną zupę możemy jeść solo lub podawać ze skwarkami, chrupiącymi grzankami czy pokruszonym twarogiem.
[ Komunikat: kliknij tutaj prawym przyciskiem myszki, jeśli chcesz usunąć promowany tekst ]