share

Niewielu jest świadomych, że to mało znane zboże ma aż o 50% więcej białka niż inne, a do tego zachwyca swoim maślano-orzechowym smakiem.

by

Historia zboża kamut

Zboże kamut jest historycznym zbożem, które ma ponad 6 tysięcy lat. Pochodzi najprawdopodobniej z terenów Afganistanu i Persji, gdzie znane jest pod nazwą khorasan. Odmiana ta pszenicy na długo zniknęła z naszych talerzy, ale ostatnimi czasy zaczyna się o niej znów mówić. Nie jest to orkisz, płaskurka ani amarantus. Obecnie kamut jest uprawiany w ponad 40 krajach, z czego 70% znajduje się w Europie.

Charakterystyka pszenicy kamut

Jest to nietypowa odmiana pszenicy, wyróżniająca się większymi ziarnami o 2 razy większych niż inne odmiany pszenicy. Posiada również wyrazisty, maślano-orzechowy smak. Egipscy i mezopotamscy rolnicy uprawiali kamut od tysięcy lat, jednak w Polsce pojawił się po drugiej wojnie światowej, gdy został przywieziony przez amerykańskiego lotnika. Ziarna te miały pochodzić z grobowca faraona. Popularna jest opowieść na ten temat, ale jaką ma prawdę?

Wartość odżywcza pszenicy kamut

  • Kamut zawiera nawet 50% więcej białka niż inne odmiany pszenicy, co wpływa na uczucie sytości. Zawiera również aminokwasy, które organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie, dlatego muszą być dostarczane w diecie. Wspierają one pracę układu nerwowego.
  • Pszenica kamut jest również sycąca dzięki wysokiej zawartości błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego. Dodatkowo kamut jest zalecany dla osób z wysokim poziomem „złego” cholesterolu, ponieważ pomaga go obniżać.
  • Zawartość magnezu, żelaza, selenu i cynku w kamut jest również bogata. Należy również wspomnieć o manganie, który poprawia koncentrację, wspomaga pracę mózgu i wpływa na sprawność seksualną i płodność.
  • Nazwa kamut została zarejestrowana jako znak towarowy, co oznacza, że kamut uprawiana zgodnie z prawem jest jednocześnie organiczna i nie można jej krzyżować z innymi odmianami.

Przygotowanie pszenicy kamut

Aby przygotować kamut, należy go namoczyć na całą noc lub na całą dobę. Im dłuższy czas moczenia, tym krócej będzie się gotować. Czas gotowania wynosi około 45-60 minut. Woda nie powinna całkowicie wyparować, kamut powinien gotować się na małym gazie.

Wykorzystanie pszenicy kamut w kuchni

Kamut, zarówno w postaci ziaren jak i mąki, może być używany do wypieku chleba. Dzięki specyficznej odmianie glutenu wymaga dodania zakwasu piekarskiego. Kamut można też wykorzystać przy przygotowywaniu omletów, gofrów, muffinek, naleśników czy też ciast. Mąka z kamutu doskonale pasuje także do kruchych ciast. Kamut może również zastąpić płatki owsiane lub musli. Z ugotowanych ziaren kamutu można również przygotować sycące sałatki, zastępując w nich ryż lub makaron.

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode