share

Nieoczywisty wygląd, ale w środku mieści się niespodzianka. Mikroskopijne kuleczki napełnione białkiem i błonnikiem.

by
  1. Pochodzenie semoliny

  2. Semolina jest produkowana z pszenicy durum, która różni się od zwykłej pszenicy. Pszenica durum jest uprawiana w Chinach, na Bliskim Wschodzie, Afryce Północnej, USA, Kanadzie i w Europie Południowej. Ziarna pszenicy durum są twardsze i mają błyszczącą powierzchnię oraz złocisty kolor wewnętrzny.

  3. Właściwości semoliny

  4. Semolina ma wiele zalet w porównaniu do kaszy manny. Jest źródłem węglowodanów, błonnika pokarmowego, białka oraz różnych minerałów i witamin, takich jak miedź, fosfor, żelazo, magnez, witamina B1, witamina B5 i foliany. Ponadto, semolina ma niższy indeks glikemiczny niż zwykła mąka pszenna czy kasza manna.

  5. Zastosowanie semoliny w kuchni

  6. Semolina można wykorzystać na wiele sposobów. Może być dodana do ciasta makaronowego, aby nadać mu sprężystość. Może być także używana do przygotowania spodu na pizzę, szarlotkę i inne ciasta na kruchym cieście. Semolina może być również używana jako kasza na słodko, do przygotowania puddingów, budyniów, placków czy chlebków.

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode