share

Nie używajcie łupin z cebuli do tworzenia domowych kraszanek! Oto kilka innych sposobów, które pozwolą Wam uzyskać szeroką gamę barw.

by

Tradycyjnie na Wielkanoc wszyscy przygotowujemy pisanki. Można użyć chemicznych barwników ze sklepu, jednak warto postawić na znacznie bardziej ekologiczne sposoby. Sprawdźcie, co zrobić, żeby wasze świąteczne jajka pięknie i naturalnie się zabarwiły.

Kraszanki to jajka, które są zabarwione na 1 kolor. Z kolei pisanki często są wielokolorowe i mają różne wzory. Podstawą ich wszystkich jest piękna barwa na skorupce. Warto do ich zrobienia wybierać jajka o białej skorupce – one sprawdzą się najlepiej. Nic dziwnego, że w okresie przedświątecznym to właśnie one najszybciej znikają ze sklepowych półek.

Domowe sposoby na barwienie jajek

Jajka można barwić, używając łupin cebuli – to najpopularniejszy z domowych sposobów. Nie musicie jednak ograniczać się tylko do jednej barwy. Doskonale sprawdzą się też różnego rodzaju wywary i napary z naturalnych produktów spożywczych.

Ugotowane na twardo jajka musicie włożyć do takiego płynu na około 30-60 minut. Czas ten zależy od tego, jak intensywny kolor chcecie uzyskać. Jaja możecie gotować także z wywarem, jednak wtedy będą nabierały barwy nierównomiernie, przez co efekt może nie być tak zadowalający.

Z czym powinno się jeść jajka? To połączenie będzie nr 1 dla waszego organizmu

Jak przygotować naturalne barwniki do jajek?

Zamiast gotowych farbek do jajek użyjcie naturalnych składników. Ich zabarwienie będzie wtedy delikatne i pastelowe.

  • Żółte (czasami nawet złote) jajka otrzymacie, gdy użyjecie curry lub kurkumy. Na 1 l wody wsypcie 3 łyżeczki przyprawy, 2 łyżki soli, 2 łyżki octu spirytusowego;
  • Pomarańczowe lub brązowe pisanki wyjdą, jeśli użyjecie tradycyjnych łupin cebuli lub wywaru z marchwi lub dyni. Warzywa musicie obrać, zetrzeć na tarce, zalać wodą, dodać ocet i sól;
  • Czerwony kolor nadadzą jajkom buraki. Obierzcie dwie sztuki i zalejcie je litrem wody z dodatkiem 3 łyżek octu spirytusowego i 2 łyżek soli;
  • Niebieskie jajka zrobicie, używając czerwonej kapusty. Poszatkujcie małą główkę kapusty, następnie zalejcie wodą i gotujcie pół godziny. Odcedźcie, dodajcie 3 łyżki octu i 1 łyżkę soli;
  • Zielone kraszanki przygotujecie, zalewając świeży szpinak wodą, dodając dwie łyżki octu i gotując jajka w tym wywarze.

Do naturalnego farbowania jajek możecie użyć też zielonej herbaty – pisanki wyjdą jasnozielone, a wrzucając je do herbaty z hibiskusem, otrzymacie jasnoróżową barwę.

Kultowy przysmak wielkanocny będzie jeszcze lepszy dzięki 1 rzeczy. Dodatek zachwyci wielbicieli tradycyjnych smaków

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode