Tradycyjnie na Wielkanoc wszyscy przygotowujemy pisanki. Można użyć chemicznych barwników ze sklepu, jednak warto postawić na znacznie bardziej ekologiczne sposoby. Sprawdźcie, co zrobić, żeby wasze świąteczne jajka pięknie i naturalnie się zabarwiły.
Kraszanki to jajka, które są zabarwione na 1 kolor. Z kolei pisanki często są wielokolorowe i mają różne wzory. Podstawą ich wszystkich jest piękna barwa na skorupce. Warto do ich zrobienia wybierać jajka o białej skorupce – one sprawdzą się najlepiej. Nic dziwnego, że w okresie przedświątecznym to właśnie one najszybciej znikają ze sklepowych półek.
Domowe sposoby na barwienie jajek
Jajka można barwić, używając łupin cebuli – to najpopularniejszy z domowych sposobów. Nie musicie jednak ograniczać się tylko do jednej barwy. Doskonale sprawdzą się też różnego rodzaju wywary i napary z naturalnych produktów spożywczych.
Ugotowane na twardo jajka musicie włożyć do takiego płynu na około 30-60 minut. Czas ten zależy od tego, jak intensywny kolor chcecie uzyskać. Jaja możecie gotować także z wywarem, jednak wtedy będą nabierały barwy nierównomiernie, przez co efekt może nie być tak zadowalający.
Z czym powinno się jeść jajka? To połączenie będzie nr 1 dla waszego organizmu
Jak przygotować naturalne barwniki do jajek?
Zamiast gotowych farbek do jajek użyjcie naturalnych składników. Ich zabarwienie będzie wtedy delikatne i pastelowe.
- Żółte (czasami nawet złote) jajka otrzymacie, gdy użyjecie curry lub kurkumy. Na 1 l wody wsypcie 3 łyżeczki przyprawy, 2 łyżki soli, 2 łyżki octu spirytusowego;
- Pomarańczowe lub brązowe pisanki wyjdą, jeśli użyjecie tradycyjnych łupin cebuli lub wywaru z marchwi lub dyni. Warzywa musicie obrać, zetrzeć na tarce, zalać wodą, dodać ocet i sól;
- Czerwony kolor nadadzą jajkom buraki. Obierzcie dwie sztuki i zalejcie je litrem wody z dodatkiem 3 łyżek octu spirytusowego i 2 łyżek soli;
- Niebieskie jajka zrobicie, używając czerwonej kapusty. Poszatkujcie małą główkę kapusty, następnie zalejcie wodą i gotujcie pół godziny. Odcedźcie, dodajcie 3 łyżki octu i 1 łyżkę soli;
- Zielone kraszanki przygotujecie, zalewając świeży szpinak wodą, dodając dwie łyżki octu i gotując jajka w tym wywarze.
Do naturalnego farbowania jajek możecie użyć też zielonej herbaty – pisanki wyjdą jasnozielone, a wrzucając je do herbaty z hibiskusem, otrzymacie jasnoróżową barwę.