share

Nie dość, że robiłam już wszystko z cukinii, to jeszcze dodając mięso i sycące drobinki, ten przepis wygrywa.

by

Dostaliście cukinię-giganta i nie wiecie, co z niej wyczarować? Zróbcie to, co ja. Cukinia tego typu nie nadaje się już do kiszenia czy marynowania, ale za to faszerowana będzie majstersztykiem. Taki obiad nie wymaga już dodatków. W wydrążonych łódeczkach z cukinii znajduje się wszystko, co niezbędne. Głodomory mogą uzupełnić taki posiłek o sałatkę lub surówkę i dodatki.

Taki obiad będzie jeszcze lepszy następnego dnia, po odgrzaniu w piekarniku. Możecie również zmienić lub zmiksować ze sobą warzywa na jednej blaszce. Oprócz cukinii nafaszerujecie w ten sposób również wydrążony bakłażan. Do nadziewania nadaje się także różnokolorowa papryka. Świetna będzie biała (stożkowa – igołomska). Czas pieczenia będzie podobny.

Faszerowane cukinie – jak i czym możecie je nadziać?

Cukinia, zwłaszcza starsza i wyrośnięta, to wyjątkowo wdzięczne warzywo do nadziewania. W oczywisty sposób jako pierwsze nasuwają się podłużne łódeczki z farszem. Podzieloną na pół cukinię wystarczy wydrążyć i nafaszerować. Innym ciekawym pomysłem będą okrągłe faszerowane cukinie nadziewane od góry. Koniecznie zostawcie im elegancką, wycięte cukiniowe „czapeczki” do podania. Pyszne będą też zawijane roladki z podłużnych plastrów cukinii (które zresztą również możecie nafaszerować).

Cukinię możecie też podzielić na grubsze kawałki w poprzek (tworząc „rurki”), wydrążyć je w środku i nadziać. Do tego nadają się średnie sztuki, których miąższ łatwo poddaje się łyżeczce. Do wydrążania wykorzystajcie zwykłą łyżeczkę lub łyżkę stołową. Jeśli macie specjalną łyżeczkę do jedzenia cytrusów (z ząbkowanymi brzegami), będzie ona do drążenia jeszcze lepsza.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym to oczywista, ale nie jedyna opcja farszu. Możecie też sięgnąć po inne wypełnienie: podsmażone warzywa i grzyby, przyprawiony ryż, podsmażone kawałki kurczaka lub indyka czy ser żółty, który pięknie połączy farsz w środku. Doskonały będzie również ser feta i pomidorki koktajlowe. Wiórki lub kawałki dowolnego sera nadają się również na wierzch.

Zalejcie cukinię ciastem, wyjdzie genialny obiad dla całej rodziny. Nie oderwiecie się od talerza.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kaszą jaglaną – przepis

Składniki (dla 4 bardzo głodnych lub 6 mniej głodnych osób):

– 3 średnie cukinie
– 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)
– 100 g suchej kaszy jaglanej*
– 2 średnie cebule
– 2 duże ząbki czosnku
– 5,5 łyżki oleju lub oliwy
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 3/4 łyżeczki tymianku
– 3/4 łyżeczki ziół prowansalskich
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżeczka soli do gotowania kaszy jaglanej

*Jeśli chcecie skrócić czas przygotowania dania, zamiast kaszy jaglanej możecie wykorzystać kuskus lub drobnoziarnisty bulgur. Wystarczy namoczyć je na chwilę w gorącej wodzie.

Opcjonalnie: ser żółty do posypania pieczonej cukinii i 1/4 łyżeczki płatków chili (można pominąć, jeśli nie przepadacie za ostrymi daniami).

Sposób przygotowania:

1. W niewielkim garnku zagotujcie wodę z 1 łyżeczką soli na kaszę jaglaną. Gotujcie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedźcie gotową kaszę i odstawcie ją na bok.
2. Nagrzejcie piekarnik do temp. 180 st. C. Wyłóżcie blachę papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
3. Przygotujcie cukinię: umyte i osuszone warzywa przekrójcie wzdłuż na pół i wydrążcie środek, by uzyskać „łódeczki”. Wydrążony miąższ odstawcie na chwilę na bok (nie wyrzucajcie go). Przesiekajcie go. Połową oliwy wysmarujcie środek cukinii, dodajcie sól i pieprz. Ułóżcie cukinię na blasze i podpieczcie przez ok. 10-15 minut.
4. W międzyczasie zajmijcie się farszem: na patelni rozgrzejcie resztę oliwy, dodajcie pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklijcie. Dodajcie miąższ z wydrążonej cukinii, wymieszajcie, podsmażcie i przełóżcie do miski. W osobnej misce wymieszajcie mięso mielone z solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Podsmażcie je na patelni, na której smażyliście cebulę. Jeśli jest za sucha, a mięso zaczyna przywierać, dolejcie 2-3 łyżki oleju. Przesmażcie mięso przez ok. 4 minuty, aż zmieni kolor. Przełóżcie je do miski z cebulą, dodajcie kaszę i wymieszajcie na gładką masę.
5. Wyjmijcie połówki cukinii z pieca, nafaszerujcie je i posypcie startym serem (możecie go pominąć).
6. Przełóżcie blaszkę z cukinią do pieca i zapiekajcie przez ok. 25-30 minut.
7. Podawajcie z ulubionym sosem – pozostałe dodatki są zbędne, danie jest bardzo sycące.

Źródło: ŚwiatIlony.blogspot.com

Przypadkiem znalazłam ekstra przepis na bigos z cukinii. Każdego kolejnego dnia jest smaczniejszy.

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode