Szpinak z makaronem to pomysł na zdrowe danie, które zimą, kiedy brakuje nam świeżych, pełnych smaku warzyw, będzie idealne. Makaron ze szpinakiem to danie, które warto zagęścić śmietanką, serem mascarpone albo posypać fetą. Te zielone liście dostępne są przez cały rok, warto z nich korzystać! Warto znaleźć odpowiedni dla siebie przepis na szpinak z makaronem.
Szpinak z makaronem to połączenie idealne. A to dlatego, że można z niego wyczarować zarówno pełne warzyw sałatki na lato, jak i bardziej sycące dania na zimowe mrozy. Wystarczy podmienić kilka składników, zmienić sposób przygotowania i już z sałatki do lunchboxu mamy zapiekankę. Zaletą szpinaku jest także to, że jeśli nie mamy świeżych liści, możemy wykorzystać ten mrożony!
Szpinak z makaronem i kurczakiem
W tym daniu najlepiej sprawdzi się szpinak mrożony, bo to dzięki niemu przygotujemy danie dosłownie w kwadrans. Oczywiście warto też wykorzystać świeże liście, ale mrożone warzywa, jeśli nie podgrzewamy ich zbyt długo, zachowują swoje prozdrowotne właściwości.
Chcąc przygotować szpinak z makaronem i kurczakiem, makaron – rurki, świderki, kolanka lub spaghetti, gotujemy w osolonym wrzątku.
Kurczaka pokrojonego w kostkę smażymy na patelni, dodajemy rozmrożony szpinak i dodajemy śmietankę 30%. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odparowujemy nadmiar płynu, dodajemy na patelnię makaron i mieszamy razem wszystkie składniki. Wykładamy na talerze szpinak z makaronem i kurczakiem, danie można posypać też startym żółtym serem. Makaron ze szpinakiem jest gotowy do podania.
Zakupy spożywcze on-line coraz prostsze! Zamów makaron do domu
Szpinak z makaronem i serem feta
Te trzy składniki to podstawa pysznego dania jakim jest szpinak z makaronem. Nasza sałatka inspirowana jest jedną z najpopularniejszych sałatek świata – sałatką grecką. Polecamy wykorzystać do tego przepisu razowy makaron świderki i młody szpinak – baby. Dzięki dodatkowi makaronu całość jest bardziej sycąca.
Na początek makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Możemy użyć różnych gatunków, w tym przepisie sprawdzą się zarówno długie tagiatelle jak i drobny makaron kolanka.
Następnie świeży szpinak rwiemy na mniejsze kawałki, w przypadku młodego szpinaku listki zostawiamy w całości. Do tego pokrojona w piórka czerwona cebula, plastry świeżego zielonego ogórka, pokrojone pomidory, zielona papryka i oliwki, najlepiej kalamata. Szpinak z makaronem najlepiej smakuje z oryginalnym serem feta. Jeśli chcemy, by nasza sałatka jak najbardziej przypominała swoją starszą siostrę, fetę należy pokroić na grube plastry i ułożyć na wierzchu dania. Oczywiście można też ser pokroić w kostkę.
Wszystkie powyższe składniki mieszamy z makaronem. Skrapiamy oliwą z oliwek i hojnie posypujemy suszonym oregano.
Szpinak z makaronem i boczkiem
To sycące danie, do którego pasuje wiele dodatków – ugotowany al dente brokuł, kurki lub pieczarki, kurczak, suszone pomidory i wiele innych.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Boczek topimy na patelni, dodajemy czosnek i cebulę i szklimy. Dodajemy liście szpinaku i chwilę smażymy, by szpinak zmiękł. Możemy w tym momencie dodać pokrojone w paseczki suszone pomidory lub różyczki brokuła. Jeśli wolimy, aby szpinak z makaronem i boczkiem było lżejszy, możemy dodać olej z suszonych pomidorów. Gdy bardziej odpowiada nam sos śmietanowy, śmietanka kremówka dodana na patelnię i podgrzana stworzy nam bardziej treściwe danie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy.
Makaron ze szpinakiem i czosnkiem
Szpinak to warzywo, które wyjątkowo lubi dodatek czosnku oraz gałki muszkatołowej. Makaron ze szpinakiem i czosnkiem może nie być dobrym pomysłem dla dzieci. Pikantny smak oraz mocny zapach może odstraszyć najmłodszych członków rodziny. Jednak wystarczy podsmażyć chwilę czosnek w łupinie, aby stracił ostrość, a nabrał słodyczy. Wtedy szpinak z makaronem będzie smakował każdemu. Gałkę muszkatołową warto dodawać na końcu, aby wzmocnić intensywność smaku.
Jeśli lubisz szpinak, zobacz naszą galerię: sałatka ze szpinakiem, dania ze szpinakiem i ciasto szpinakowe.