share

Mrożone brokuły – smaczna i wygodna opcja dla zdrowej diety

by

Tekst:

Tak zwane zielone kalafiory są znane od czasów starożytnych. W naszych czasach możemy odżywiać się nimi cały rok, ponieważ są bardzo popularne w mrożonkach. Brokuł mrożony z łodygami w paczkach najczęściej jest podzielony na małe kawałki. Nie mrozi się całych kwiatów, ponieważ ich wielkość stanowiłaby kłopot w transporcie i przechowywaniu. Przez to mrożone brokuły nie są takie ładne jak świeże, bo często ulegają uszkodzeniom. Na szczęście zachowują wszystkie swoje właściwości odżywcze.

Po czym poznać świeżość?

  • Młode i świeże brokuły powinny zostać zamrożone zaraz po zebraniu.
  • Brokuły zamrożone powinny być zwarte, bez znaków kwitnienia czyli bez zażółceń.
  • Łodyżki nie mogą być zbrązowiałe, każde przebarwienia na warzywach powinny nas zaniepokoić.
  • Brokuły nie powinny się za bardzo kruszyć, ich smak i zapach musi być delikatny.
  • Możliwe jest, aby mrożone warzywa smakowały zupełnie jak świeże.
  • Jeśli kupujemy mrożonki, w których brokuły tak właśnie wyglądają, nie powinniśmy zmieniać producenta.

Najlepiej rozmrozić brokuły na parze, tak jak wszystkie inne mrożone warzywa, ponieważ podczas gotowania szybko chłoną wodę i są bez smaku. Poza tym gotowanie wypłukuje sole mineralne z warzyw. Jeśli nie możemy ugotować ich na parze, należy zrobić to w wodzie, trzeba jednak uważać, by ich nie przegotować. Zamrożone warzywa szybciej gotują się niż świeże i powinny być zrobione „al dente”, tak jak makaron, ponieważ takie są zdrowsze. Posiadają niższy indeks glikemiczny, to znaczy że wolniej je trawimy i co za tym idzie dłużej pozostajemy najedzeni. Po ugotowaniu można je odrobinę posłodzić. Podaje się je z margaryną, masłem lub zrumienioną bułką tartą na maśle albo po amerykańsku, z kawałeczkiem świeżego masła. Oczywiście nie trzeba ich polewać żadnym tłuszczem, jeśli dba się o linię.

Właściwości odżywcze:

  • Brokuły posiadają duże ilości witaminy A, C, B1, B2 i PP.
  • Brokuły zawierają różne sole mineralne, takie jak wapń, żelazo, fosfor, magnez, siarka i potas.
  • Brokuły posiadają więcej białka niż kalafior.
  • Brokuły są bogate również w antyoksydanty, które mają działanie przeciwnowotworowe.
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode