share

Mroźcie całe pomidory, a będą smakować jak prosto z krzaczka.

by

Rumiane, pachnące i soczyste pomidory to kulinarne wspomnienie lata. Jest jednak prosty sposób, aby zachować je na cały rok. Wystarczy włożyć je do zamrażarki.

Jeśli zastanawialiście się, czy można mrozić pomidory, nie wahajcie się ani chwili dłużej i szykujcie zapasy na zimę. Pomidory mrożone w całości to strzał w dziesiątkę dla wszystkich tych, którzy przez cały rok tęsknią za sezonowymi smakami lata.

Jakie pomidory do mrożenia?

Do mrożenia w całości najlepiej nadają się mięsiste gatunki o twardej skórce i niewielkiej ilości soków. Warto też wybierać małe lub średnie sztuki, gdyż duże okazy są zwykle bardziej wodniste i niezbyt dobrze znoszą niskie temperatury. Świetnie sprawdzą się więc tu pomidory koktajlowe, śliwkowe i daktylowe.

[P Komunikat: kliknij tutaj prawym przyciskiem myszki, jeśli chcesz usunąć promowany tekst ]

Zobacz też: Jak przechowywać pomidory? Większość osób z przyzwyczajenia popełnia ten błąd

Jak zamrozić pomidory na zimę?

Jak mrozić pomidory, aby zachowały wszystkie swoje walory? Najpierw należy je oczyścić i pozbawić szypułek. Kolejny krok to bardzo dokładne wysuszenie ręcznikiem papierowym. Tak przygotowane pomidory wystarczy już tylko zapakować w woreczek lub pojemnik i włożyć do zamrażarki. Ważne, aby pakując pomidory zachować pomiędzy nimi przestrzenie, aby się ze sobą nie stykały. W przeciwnym razie skleją się i zamrożą w duże, zbite kawałki. Aby temu zapobiec, można też wstępnie zamrozić pomidory, układając je na tacce i wkładając na 2 godziny do zamrażarki, a dopiero potem przesypać je do docelowego pojemnika do mrożenia.

Jak rozmrozić pomidory?

Kiedy będziemy chcieli ich użyć, wystarczy wyjąć je i przelać ciepłą wodą, a następnie obrać ze skórki i rozmrażać przez 15-20 minut. Dzięki temu zachowają pełnię smaku i przyjemną konsystencję.

Co można zrobić z mrożonych pomidorów?

Pomidor mrożone w całości będą doskonałe do gotowania i smażenia, więc świetnie sprawdzą się na sos, zupę czy gulasz. Niestety rozmrożone pomidory niezbyt dobrze nadają się do sałatek czy na kanapkę, gdyż przebywanie w niskiej temperaturze rozpulchnia ich miąższ i stają się wodniste.

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode