share

Moje doświadczenie z grzybami w sezonie kotletów przerosło moje oczekiwania – ich smak bije na głowę kurczaka!

by

Grzyby idealne na kotlety

Królową takich grzybów jest kania, która rośnie w lasach aż do października. Rozpoznacie ją w bardzo prosty sposób. Dorosłe okazy mogą mieć nawet do 30-40 cm średnicy i przypominają parasol. Młode kanie mają mniejsze i zamknięte kapelusze (ich brzegi zwijają się). Kapelusze u starszych kani się rozprostowują. Najpierw staja się stożkowate, a potem płaskie i otwarte. Mają też białe łuski, garbek na środku i łatwo schodzi z nich skóra. Młode kanie łatwo pomylić z trującym muchomorem sromotnikowym, dlatego jeśli nie jesteście ich pewni, zostawcie je w lesie dla znawców. Z łagodnej, orzechowej w smaku kani zrobicie zarówno pyszne „schabowe”, jak i flaczki. Wykorzystacie je też do tego przepisu.

Inne typowo kotletowe grzyby

boczniaki (które możecie wyhodować sami) czy dostępne w każdym sklepie pieczarki. Świetnie sprawdzą się też podgrzybki, które podczas duszenia i smażenia puszczają śluz. Pomoże on jajkom zlepiać grzybową masę na kotlety. Kotlety siekane z grzybów najlepiej smakują z podstawowymi przyprawami: solą i pieprzem. Nie przysłonią one smaku grzybów, a jedynie go podkreślą. Jeśli jednak chcecie urozmaicenia, możecie je przyprawić również tymiankiem lub rozmarynem. Te przyprawy pasują do grzybów doskonale.

Siekane kotlety z grzybów – przepis

Skladniki:

  • 0,5 kg grzybów (leśnych lub sklepowych – po sezonie sprawdzą się również np. pieczarki)
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 4 łyżki masła
  • 7 łyżek bułki tartej (5 łyżek do masy na kotlety, 2 na panierkę)
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Oczyśćcie grzyby i pokrójcie je wraz z cebulą w drobną kostkę.
  2. Podsmażcie grzyby na rozpuszczonym maśle. Nie mieszajcie ich na patelni. Po 5 minutach dodajcie do grzybów cebulę. Doprawcie i wymieszajcie.
  3. Zestawcie z ognia i wystudźcie.
  4. Po ostudzeniu przełóżcie zawartość patelni do miski, dodajcie 5 łyżek bułki tartej i jajka. Dokładnie wymieszajcie masę.
  5. Uformujcie z niej kotlety i opanierujcie je w bułce tartej.
  6. Smażcie na maśle, na rozgrzanej patelni, aż zrumienią się z obu stron.
  7. Podawajcie z kaszą i ogórkiem kiszonym lub z ziemniakami i zasmażaną kapustą.
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode