Nadchodzą Święta – czas, kiedy w naszych kuchniach wykorzystujemy spore ilości suszonych grzybów. Zanim jednak użyjemy ich do dań, należy je przygotować. Przeczytaj wskazówki, jak moczyć grzyby.
Sposoby na moczenie grzybów generalnie są dwa. Moczymy je albo w wodzie, albo w mleku. Zanim jednak przystąpimy do działania, należy wybrać odpowiedni rodzaj grzybów. Najpopularniejsze są borowiki oraz podgrzybki i te grzyby najczęściej dodaje się do świątecznej kapusty z grzybami, jako farsz do uszek czy składnik śledzi gajowego.
Moczenie grzybów w wodzie
Grzyby szybko myjemy w letniej wodzie, przekładamy je do garnka, zalewamy letnią wodą, by przykryła grzyby i moczymy przez kilka godzin, by zmiękły i napęczniały.
Wodę, w której moczyły się suszone grzyby, przecedzamy, by pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń – drobinek piasku czy resztek leśnej ściółki. Przelewamy ją do garnka, dodajemy miękkie grzyby i gotujemy.
Moczenie grzybów w mleku
Zalanie grzybów mlekiem to sposób z kuchni staropolskiej, niektóre przepisy mówią też, że mleko należy delikatnie osolić. Grzyby suszone moczymy przez 4-5 godzin, dzięki temu będą aromatyczne i smakować będą jak świeże. Po wymoczeniu grzyby przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy, aż będą miękkie.
Gotowanie grzybów suszonych
Kiedy moczenie grzybów, czy to w wodzie, czy w mleku, już za nami, pora je ugotować. Aby zmiękły potrzebują trochę czasu, można je więc przygotować z wyprzedzeniem. Ile gotować grzyby suszone? Zazwyczaj, gotuje się je przez około godzinę, półtorej na niedużym ogniu. Kiedy grzyby zmiękną, należy odcedzić je i ostudzić. Potem można pokroić je w paseczki i dodać na przykład do kapusty.
Co zrobić z wodą z gotowania grzybów? W żadnym wypadku nie należy jej wylewać! To bardzo esencjonalny wywar, który posłużyć nam może jako dodatek do baza do zupy grzybowej czy sosu do pieczeni i mięs. Jeśli akurat nie mamy pomysłu na jego wykorzystanie, ostudzony płyn można zamrozić i wykorzystać później.
Sprawdź też nasz przepis na uszka z grzybami!
Ile czasu gotować grzyby
Jeśli chodzi o grzyby, gotowanie zależy do tego, czy wybieramy te suszone, czy korzystamy ze świeżych. W przypadku tych pierwszych, pamiętajmy, że punktem wyjścia jest wcześniejsze moczenie grzybów. Inaczej gotowanie ich zajmie dużo dłużej, a i tak grzyby mogą miejscami pozostać twarde. Jednocześnie pamiętajmy – im dłużej grzyby gotujemy, tym więcej ich smaku wypłukujemy.
Jak długo gotować grzyby suszone? Namoczone grzyby zostawiamy w wodzie, w której się moczyły, jednak warto przecedzić ją przez drobne sito, by pozbyć się ewentualnych drobinek piasku czy innych zanieczyszczeń. Grzyby gotujemy na małym ogniu przez około 30-45 minut, do miękkości. W trakcie gotowania zdejmujemy pianę, która pojawi się na powierzchni wody.