Lukier plastyczny, fondant, czy masa cukrowa
Lukier plastyczny, fondant, czy masa cukrowa to wiele nazw na plastyczną masę wykonaną głównie z cukru, którą wykorzystuje się do dekoracji ciast i tortów, modelowania figurek i przeróżnych dekoracji. Zobaczcie, jak w praktyce wykorzystać lukier plastyczny i inne produkty, aby stworzyć wyjątkowe dzieła cukiernicze!
Fondant pochodzi od francuskiego słowa fondre, co oznacza „rozpływać się”. I nic w tym zaskakującego, bo rzeczywiście rozpływa się w ustach.
Lukier plastyczny
W Polsce, znana jako lukier plastyczny, to cukrowa masa plastyczna stosowana jest między innymi do zdobienia ciast i tortów w stylu angielskim. Jest bardzo elastyczna i plastyczna, dzięki czemu wykorzystywana jest do pokrycia całego ciasta jak i do modelowania wszelkich drobniejszych dekoracji takich jak figurki, kwiaty i inne motywy.
Masa cukrowa
Masa cukrowa daje niesamowite możliwości jeśli chodzi o wykonywanie przeróżnych ozdób, dlatego cieszy się coraz większą popularnością i coraz częściej wykorzystywana jest w cukiernictwie. Można z niej zrobić praktycznie wszystko i będzie to w 100% jadalne.
Przepisy na przygotowanie plastycznej masy cukrowej
-
Lukier plastyczny
- 800 g cukru pudru
- 100 g glukozy spożywczej w proszku
- 4 łyżeczki żelatyny
- 70 ml wody
- opcjonalnie aromat migdałowy lub waniliowy
Do 70 ml gorącej wody dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Następnie dodać glukozę i też mieszać do rozpuszczenia. Wszystko powinno się rozpuścić i połączyć w jednolitą konsystencję. Gdy płyn przestygnie, ale nie stężeje, dodawać po trochu cukru pudru i zagniatać dosypując ciągle cukier puder. Masa powinna wchłonąć cały puder, lecz należy dodawać go partiami. Być może nie wykorzysta się całej podanej ilości cukru pudru. Należy uważać, aby masa nie była zbyt sucha. Wyrabiać masę, aż do momentu kiedy uzyska ona konsystencję plasteliny. Na koniec można dodać aromat i barwniki. Natychmiast po przygotowaniu lukier plastyczny szczelnie zawinąć w folię spożywczą.
-
Szybka i prosta masa cukrowa
- 500 g cukru pudru
- 1 białko (może być w proszku)
- 2 łyżki płynnej glukozy spożywczej
Glukozę połączyć razem z białkiem i stopniowo dodawać przesiany cukier puder (nie może być grudek), mieszać, aż do uzyskania zwartej masy. Przełożyć na blat podsypany cukrem pudrem i wyrabiać, aż masa stanie się zupełnie jednolita i gładka. Podsypywać cukrem do czasu, aż przestanie się kleić, nie należy jednak przesadzić z cukrem, gdyż zbyt sucha masa będzie się rwać i kruszyć. Zaraz po przygotowaniu szczelnie zawinąć w folię.
-
Masa plastyczna z pianek marshmallows
- 400 g pianek marshmallow (mogą być kolorowe)
- 1 kg cukru pudru
- 3 łyżki wody
Pianki rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać wodę a następnie połowę cukru pudru i dokładnie wymieszać. Następnie masę wyciągnąć z kąpieli wodnej i mieszając stopniowo dodawać resztę cukru, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Masę należy wyrabiać tak długo, aż przestanie się kleić.
Sposób nakładania masy cukrowej na tort
- Przed rozwałkowaniem masy cukrowej należy ją ugniatać, aż stanie się plastyczna i ciepła, jak plastelina.
- Lukier plastyczny dobrze jest rozwałkować na blacie posypanym cukrem pudrem i obracać po każdym przejechaniu wałkiem.
- Wałkować na grubość ok. 5 mm.
- Aby rozwałkować lukier plastyczny do odpowiedniej wielkości tortu, dobrze jest użyć wzorca rozrysowanego np. na papierze do pieczenia albo stolnicy.
- Aby przenieść rozwałkowany lukier na ciasto, należy ułożyć wałek na środku rozwałkowanej masy, złożyć go na pół i delikatnie przenieść na tort. Umieszczając lukier w odpowiednim miejscu, rozwinąć go na całe ciasto.
- Lukier plastyczny wygładzić i odciąć nożem jego nadmiar. Po przeschnięciu masy cukrowej należy delikatnie wygładzić powierzchnię rękami, tak by usunąć cukier puder i nadać powierzchni połysk.
Warto pamiętać, że:
- masa cukrowa jest w 100% jadalna
- biały lukier plastyczny można zabarwiać barwnikami spożywczymi
- masę cukrową można kupić gotową
- lukier plastyczny kładzie się na tort posmarowany kremem (położony bezpośrednio na biszkopt będzie odrywać się podczas krojenia, dlatego cały tort należy posmarować cieniutko i w miarę równo kremem i na to dopiero lukier)
- należy używać kremu na bazie budyniu, margaryny lub masła
- bita śmietana sprawia, że nałożona na nią plastyczna masa cukrowa wygląda nieciekawie, chłonie wilgoć od śmietany i zaczyna się rozpuszczać
- niewykorzystaną masę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym woreczku foliowym, w lodówce. Do ponownego użycia wystarczy ją ogrzać w dłoniach i ponownie wyrobić aby była plastyczna, tak jak w przypadku plasteliny czy modeliny.